Schiedammers & de stad samen aan de slag

Vruchtbaar avondje meelopen met de LBB

Frans van der Zee had het een periode flink aan de stok met de gemeente over een parkeerplaats voor zijn deur. Hij bezocht een raadsvergadering om te horen hoe hij die zaak onder de aandacht kon brengen. Na de onverwachte oplossing besloot Frans een avond mee te lopen met de Licht Blauwe Brigade, de LBB. Dat leidde tot verrassende en leuke ontwikkelingen.

Frans woont sinds augustus 2013 heel gelukkig in de Korte Kerkstraat 2, pal naast de toren van de Grote- of Sint Janskerk. Maar vanaf het begin werd zijn woongeluk daar flink verstoord door een ongelukkig geplaatste parkeerplaats, vlak voor zijn deur.

“Wanneer zo’n onverlaat zijn motor liet draaien op 70 centimeter van mijn voordeur, was mijn hele huis vergeven van de uitlaatgassen. Dus klom ik flink in de pen naar de gemeente. Tal van mails naar handhaving leverden geen enkele reactie op. Tot de Brandweer op deze hoek een geparkeerde auto schampte… Toen verdween de ongelukkige parkeerplaats wél binnen tien dagen… Dat maakte me kwaad.”

Kleine criminaliteit
Door het ongelukje kwam Frans in direct contact met een LBBer bij wie hij al zijn klachten spuide. “Loop eens een avondje mee, vroeg die LBB-er. Dus ben ik een dinsdagavond meegegaan. Ik dacht nog … een rustige doordeweekse avond. Maar wat heb ik een respect voor die mensen gekregen! Ze staan midden in de kleine criminaliteit, krijgen van alles naar hun hoofd geslingerd. En ze moesten met z’n tweetjes die avond de hele stad bedienen.”

IMG_3175

Mhamed Bilal (links) en Henk van der Lee (rechts) verrasten Frans van der Zee met een bijzonder meeloop-avond.

Zorgvuldig afhandelen
Frans vertelt hoe verrast hij was door de stapels schriftelijke klachten die ze binnen kregen. “Ze handelen alles heel zorgvuldig en ruzie-mijdend af. Van afval tot gestolen fietsen, van ruzies met buren tot verdachte personen. Wordt er afval naast een vuilnisbak geplaatst? Dan kijken ze of er wellicht een brief in zit waardoor ze het adres kunnen achterhalen, en gaan ze daar heel rustig uitleggen waarom dat dus niet kan.”

Nieuw burencontact
Het LBB-contact leidde tevens tot een leuk gesprek met wijktoezichthouder Leon Verzijden. Het wangebruik van parkeerruimte in de Korte Kerkstraat kwam ter sprake en terloops opperde Frans dat bloembakken daarin zouden kunnen helpen. “Ik heb er nog vier staan, die laat ik wel bij jullie in de straat zetten!, zei Leon meteen. Dat leidde tot nieuwe gesprekken in de straat. Ik leerde mijn buren kennen die ook wel de bloembakken wilden verzorgen”, lacht Frans. “We besloten een groepsapp aan te leggen om elkaar voor gespuis te waarschuwen, en hebben afspraken gemaakt om op elkaars huis te letten bij vakanties. We drinken nu soms een borreltje bij elkaar. Allemaal het gevolg van een avondje LBB.”

 


Ook een goed voorstel voor SchiedamsDOEN? Mail naar post@schiedamsdoen.nl en vermeld duidelijk je naam, telefoonnummer en e-mailadres.

Social Media

We houden u graag op de hoogte van SchiedamsDOEN.