Schiedammers & de stad samen aan de slag

Vrijwilligers Academie spijkert gratis bij

Als vrijwilliger in Schiedam heb je de kans om gratis tal van cursussen te volgen. De Vrijwilligers Academie van het Servicepunt Vrijwilligers Schiedam verzorgde in 2014 maar liefst 56 verschillende cursussen en in 2015 inmiddels al 61. Stuwende kracht achter deze academie is Marja Tentua. Als het aan haar ligt, worden het nog veel meer inspirerende cursussen in 2016. Eleonora van der Meer is enthousiast deelnemer, en vertelt waarom het zo leuk en nuttig is.

IMG_9791 LOW RES

Breed aanbod
Marja Tentua werkt al bijna drie jaar van het Servicepunt Vrijwilligers en is gedetacheerd vanuit de Stichting Welzijn Schiedam. Ze begeleidt vanuit het nieuwe kantoor aan de Hoogstraat 71a, inschrijvingen van vrijwilligers en helpt bij het ‘matchen’ met organisaties die graag vrijwilligers willen inzetten. Maar haar hart ligt bij ‘haar’ Vrijwilligers Academie: “Het is een breed aanbod, van ‘Reanimatie met AED’ tot ‘Excel voor Beginners’ en van ‘Presenteren met Prezi’ tot ‘Budgetteren: houd je portemonnee op orde’. Ik zoek gericht naar docenten bij voldoende vraag vanuit de Schiedammers. Dus als je iets wilt leren, kun je bij ons aankloppen. En ben jij ergens heel goed in, en wil je dat graag overbrengen aan anderen, dan zetten we je graag in als docent.”

Samenwerking Waterweg-gebied
Inmiddels wordt er goed samengewerkt met de Servicepunten voor vrijwilligers in Vlaardingen en Maassluis. “Zij bieden soms andere cursussen aan, waarvan Schiedammers dan ook gebruik mogen maken”, legt Marja uit. “En ook andersom natuurlijk!” In Maassluis wordt vaak les gegeven in de Koningshof, in Vlaardingen wordt vaak voor het Stadshuis gekozen en in Schiedam komen de cursisten vaak samen in LEEF! aan Over de Vesten in West. Sommige cursussen in Schiedam worden ook gegeven in de nieuwe locaties van het Servicepunt aan de Hoogstraat 71a in het Centrum, het Beethovenplein 161 in Noord, de Boerhavelaan 79 in Oost en het Dr. Willem Dreesplein 2 in Nieuwland.

EleonorreBijleren voor de Stadsimkers
Eleonora van der Meer heeft in het Vlaardingse stadhuis met veel plezier een cursus dtp (desk top publishing) gevolgd van de bevlogen docente Lieke van den Berge, waardoor ze nu op een professioneler manier iets grafisch kan vormgeven. En na afronding van de cursus WordPress kan ze een website zelf ontwerpen en bijhouden. “Ik ben een Schiedamse Stadsimker en heb mijn eigen honing, wasproducten en kaarsen onder de naam DeBijenDame. Voor de Stadsimkers kan ik nu de communicatiemiddelen opmaken en laten drukken, en ik kan de website up to date houden. Ik wil nog graag met imker-collega Anita de Boo een cursus crowdfunding volgen van het bedrijf Douw&Koren. Daarmee kan ik geld leren werven voor projecten waar we geen subsidie voor krijgen.”

Leuk en leerzaam
Eleonora vertelt levendig over de leuke en leerzame cursussen: “Het is gezellig, want iedereen wil écht wat leren. Je krijgt allerlei handige handvatten van gepassioneerde docenten, die veel ervaring in de praktijk hebben en een hoge kwaliteit nastreven. Ze zorgen ervoor dat het voor alle soorten cursisten makkelijk te volgen is. En het is gratis! Je mag maximaal drie cursussen per jaar volgen.” Marja lacht een beetje: “Als mensen écht graag die cursus willen doen, en zo daarna beter aan het werk kunnen komen of beter van nut zijn voor een organisatie, knijpen we ook wel een oogje dicht, hoor. Het aantal deelnemers varieert van acht tot twaalf deelnemers, en soms is er nog wel wat ruimte over.”

Kijk op de website
Op de website www.vrijwilligersschiedam.nl staan alle cursussen vermeld. Voor meer informatie kun je mailen naar marja.tentua@vrijwilligersschiedam.nl. Wil je zelf graag een leuke cursus geven? Of ben je op zoek naar een cursus die nog niet wordt gegeven? Meld ook die bij Marja aan!

 

SVS Feest2015_uitnodigingDEF

Sterren van de Stad
Op 2 oktober organiseert Servicepunt Vrijwilligers Schiedam een groot feest voor alle vrijwilligers in Schiedam: “Sterren van de Stad”. Een groot feest, waarvoor de Grote- of Sint Janskerk aan de Lange Kerkstraat is afgehuurd. Er zijn hapjes en drankjes en met de nodige muziek moeten ook de voetjes van de vloer. Het feest is een enorm dank-je-wel aan al die Schiedammers die zich in meer of mindere mate vrijwillig inzetten voor elkaar, voor de buurt, voor de vereniging en voor de stad. Schiedam kent maar liefst 23.000 vrijwilligers. Doe je ook vrijwilligerswerk en wil je graag komen? Meld je dan aan via de website www.vrijwilligersschiedam.nl/vrijwilligersfeest of ga even langs bij een van de genoemde locaties van Servicepunt Vrijwilligers Schiedam.

Social Media

We houden u graag op de hoogte van SchiedamsDOEN.

Like ons op Facebook via facebook.com/SchiedamsDOEN
Volg ons via Twitter via #SchiedamsDOEN