Schiedammers & de stad samen aan de slag

Video’s

Social Media

We houden u graag op de hoogte van SchiedamsDOEN.

Wist-je-datjes aflevering 3 wijkoverleg

 

Wist-je-datjes aflevering 2 straatteam

 

Wist-Je-Datjes maken Schiedammers snel wegwijs naar gemeentelijke hulp

 

De gemeente komt naar u toe deze zomer

Met de TukTuk van SchiedamsDOEN gaat de wijktafel telkens naar een andere wijk in de stad. Gemeentemedewerkers, politie, brandweer, LBB en de wijkprocesmanager bezoeken telkens een andere plek. Marcel Kreuger legt uit.

 

Nodig eens een flexwerkende ambtenaar uit!

Ad Slooter is één van de flexwerkende ambtenaren van de gemeente Schiedam. Hij gaat elke maandagmiddag met zijn laptop naar Hof in Zuid aan de Nieuwe Maasstraat 68 waar hij ter plekke werkt aan ‘de Gezonde Wijkaanpak’. In het filmpje van PopUpTv vertelt hij daarover.

 

De TukTuk gaat met ambtenaren de wijken in

 

Oost ontwikkelt eigen Krajicek speelveld

Op 25 mei 2016 was er een feestje in Oost. Kinderen in de wijk en hun ouders konden samen met echte architecten meedenken over de toekomst van de wijk, en over het deel dat binnenkort in Oost nieuw wordt gebouwd. Kinderen konden uittesten welke sport zij het leukste vinden, zodat hiervoor een veld kan worden aangelegd in het nieuwe Krajicek speelveld. Storm Philippo van PopUpTv interviewde Ursula Rutten en schetst een beeld van een actieve middag in Oost.

 

Gat van Bolmers wordt stadspark

Een groep jonge, enthousiaste Schiedammers met verschillende achtergronden heeft de handen ineen geslagen om tot een totaalplan te komen voor het al 40 jaar bestaande Gat van Bolmers. Wat wethouder Marcel Houtkamp betreft, komt het plan er zo. Daarmee wordt het Gat van Bolmers een uniek nieuw samenwerkingsproject in de stad, ontstaan vanuit SchiedamsDOEN. PopUpTv was bij de presentatie van de plannen.

 

Stadsimker

Herbert Nikkels diende het voorstel in om een Stadsimker aan te stellen. Zo’n imker kan samen met de gemeente plannen ontwikkelen voor gezond groen voor de bijen in de stad. Bijen zijn belangrijk voor de bevruchting van groenten en fruit. Inmiddels werken er 16 imkers samen en is de tram-baan (die nooit doorging) in Noord ingericht als bijen-baan.

 

Kunst in de etalage

Bob van Vliet heeft in Woensdrecht en Bergen op Zoom met succes etalages van leegstaande winkels ingericht met kunst van lokale kunstenaars. Met zijn voorstel om dit ook op de Hoogstraat en Groenelaan op te zetten, behaalde hij een plek binnen de Top Vijf. Winkeleigenaar John van Buuren vertelt waarom hij zo blij is met dit initiatief.

 

Krachttoer-dag

Jornt van Zuylen, participatiespecialist van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) leidde in Schiedam op de Krachttoerdag eerst een kennisbijeenkomst voor ambtenaren en vervolgens de twee uur durende masterclass met ambtenaren én bewoners in de Krachttoerbus op het Stadserf. Daarna toerde de bus met een gemengd gezelschap langs een aantal initiatieven. Gemeentesecretaris Jan van Ginkel was tevreden met deze geslaagde dag.

 

De Krachttoer-bus

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zoekt in heel Nederland met bewoners naar goede ideeën voor de wijk of de stad, brengt die kennis over en steunt ze vanuit de Krachttoerbus die langs alle gemeenten toert.

 

Gemeentesecretaris in verandering

Bij de gemeente verandert er heel veel. De gemeente krijgt er veel nieuwe taken bij, dus ook de gemeentesecretaris. Samen met allerlei professionals in de stad spraken de gemeentesecretaris, collegeleden en ambtenaren hoe je de taken kunt verschuiven.

 

Feestelijke uitslag van de stemming op 131 ingediende voorstellen

Onder de enthousiaste leiding van presentatrice Jet Sol werd op 28 januari bekend gemaakt welke van de 131 voorstellen de Top Vijf, Top Tien en Top Twintig bekend gemaakt. Wethouder Mario Stam en gemeentesecretaris Jan van Ginkel vertelden waarom ze samen SchiedamsDOEN hadden opgezet. En burgemeester Lamers vertelde dat hij zich vierkant achter het initiatief stelt en er persoonlijk voor zal zorgen dat ook het komende college SchiedamsDOEN optimaal steunt.

 

Brainstormsessie over cultuur en Haalbaarheidscommissie aan het woord

Tijdens een brainstormsessie in het Wennekerpand over cultuur en participatie in cultuur in de stad spraken Schiedammers en ambtenaren zich onbevangen uit. Daarnaast interviewden de medewerkers van PopUpTV enkele leden van de Haalbaarheidscommissie, en filmden ze een voorstel dat al wordt uitgevoerd: burgers die een dagje meelopen met een ambtenaar.

 

Minister Plasterk bezoekt SchiedamsDOEN

Wethouder Mario Stam legt uit hoe SchiedamsDOEN bijdraagt aan de participatie-samenleving. Minister Plasterk – die ‘participatie’ in zijn portefeuille heeft – kwam zelf kijken bij een brainstormsessie in het pand aan de Hoogstraat 85 en liet zich lovend uit over het initiatief in Schiedam.

In de Boshoek werd een brainstormavond gehouden over afval, buitenruimte en duurzaamheid, waar de ambtenaren vooral een luisterend oor hadden.

 

Wethouder Mario Stam roept op om mee te doen aan SchiedamsDOEN