Schiedammers & de stad samen aan de slag

“We boffen met al jullie expertise in Stadsherstel Schiedam”

Eigenlijk had Vera van der Vlerk, projectleider voor de binnenstad, graag àlle vrijwilligers binnen Stadsherstel Schiedam eens flink in de bloemen willen zetten “want het is echt geweldig hoe al deze gepensioneerde toppers zich inzetten voor het behoud van monumenten in de stad. Een aannemer, projectontwikkelaar, architect, advocaat, etc., etc. Ik heb serieus bewondering voor de inzet van die club. Geen uur of vraag is teveel. Ze verdienen allemaal heel veel respect voor alles wat zij bereiken!” Wim van Biezen, voorheen projectontwikkelaar met brede kennis in de financiële hoek, neemt namens al die vrijwillige collega’s lachend het bloemetje aan van Vera in het Stadskantoor.

IMG_7180Erfgoedprojecten zijn lastig
In 1993 werd Wim bij de club gevraagd door architect Matthé Treijtel. Sindsdien is hij afwisselend actief als voorzitter en penningmeester in de vier stichtingsbesturen die onder Stadsherstel Schiedam vallen. Tal van monumenten werden door hun inzet gerestaureerd, weer vitaal gemaakt, of herbestemd.
Vera werkt al sinds 2002 als ambtenaar samen met Stadsherstel vanuit ‘de monumentenhoek van de gemeente’. Vanaf 2010 werken ze projectgericht samen, zoals aan de Hoogstraat: “Erfgoed staat in Schiedam hoog in het vaandel. Maar het zijn lastige projecten. Dus is het fijn als je zo prettig en met respect met elkaar kunt samenwerken! We hebben altijd hetzelfde doel voor ogen, al verschillen we wel eens heel erg van invalshoek. Ik probeer echter altijd te bedenken hoe ik Stadsherstel kan faciliteren. Wat hebben zij nodig om hun werk goed te kunnen doen?”

Samen enthousiasme delen
Wim van Biezen: “Monumenten dragen bij aan het DNA van de stad. Dat is niet altijd in cijfers uit te drukken. Het onbestemde gevoel van geschiedenis, de sfeer, ambiance. Dat zorgt dat je je thuis voelt in deze stad. Het enthousiasme om dat doel samen te bereiken, om samen ‘voor het lintje te gaan’, dat delen wij in Stadsherstel met jou, Vera. We waarderen het echt hoe jij je nek durft uit te steken in het ambtelijk apparaat voor onze projecten. Je trekt intern aan allerlei touwtjes om te zorgen dat afspraken worden nagekomen en afspraken worden gehaald. Ik weet als projectontwikkelaar hoe moeilijk dat soms kan zijn.” Lachend: “Dat zeggen we natuurlijk niet elke dag tegen je, maar die pluim wil ik nu graag uitreiken.”

Ook lol maken
“Je moet samen lol maken om zaken linksom of rechtsom mogelijk te maken”, roept Vera vrolijk. “In de afgelopen paar jaar heeft er wel een cultuuromslag plaatsgevonden in het ambtelijk apparaat. We werken nu mét partijen in de stad, in plaats van vóór partijen in de stad.” Wim beaamt: “Er is inmiddels overal veel meer wederzijdse waardering. Gelukkig wordt er nu altijd op de bal gespeeld, niet op de man.”

Omgaan met negativisme
Vera en Wim praten samen hoe zij zelf omgaan met het negativisme dat regelmatig de kop op steekt in de stad. De crisis, leegstand op de Hoogstraat en het plan voor de Lange Haven plus komen voorbij. De soms ongegronde kritiek leidt wel eens tot frustraties. Hoe blijf je dan toch enthousiast doorgaan? “Dat negativisme geeft mij een extra drive, het prikkelt mij juist”, stelt Vera. Ook Wim laat zich nooit uit het veld slaan: “The winner takes it all. Met andere woorden: als je succes hebt, wil iedereen zich bij je aansluiten. Dus je moet gewoon zorgen dat je er uiteindelijk een succes van maakt.”

Conclusie van dit gesprek: Zoals Wim van Biezen zegt:Wij hebben het vertrouwen nodig van de gemeente, de expertise van elkaar. Daarmee groeit onze lijst van successen vanzelf en sluit de hele stad zich aan.”


Ook een goed voorstel voor SchiedamsDOEN? Mail naar post@schiedamsdoen.nl en vermeld duidelijk je naam, telefoonnummer en e-mailadres.

Social Media

We houden u graag op de hoogte van SchiedamsDOEN.