Schiedammers & de stad samen aan de slag

Vier dagen per week in touw voor de Beethovenflat

Asiye Ak kwam 25 jaar geleden vanuit Turkije naar Nederland. Met haar zoons van 14 en 12 woont ze in Groenoord. Daar is ze al meer dan twee jaar in het buurtcentrum in de Beethovenflat een onmisbare hulp. Vier dagen per week zorgt ze er met andere vrijwilligers voor dat alles klaarstaat voor de ruim 45 eters uit de wijk die hier dagelijks komen lunchen of ’s avonds warm komen eten. En ze zorgt dat alles na afloop weer spic-en-span is. Met haar enorme bescheidenheid is Asiye een bijna onzichtbare kracht die echt een bloemetje verdient. Ursula Ramkisoensing reikte het haar met veel plezier uit.

IMG_7169

Links Asiye Ak en rechts Ursula Ramkisoensing

Dankbaar werk
Asiye werkt vier dagen per week geheel vrijwillig. Maandag van 9 tot 12.30 uur, woensdag van 14.30 tot soms 19.30 uur, donderdag van 8.45 tot 13 uur en elke tweede zondag van 12 tot 17.30 uur. Het varieert van tafels dekken, tot serveren, van afruimen en de vaatwasser bedienen tot boodschappen doen. Ze vindt het heel dankbaar werk. “Het zijn vaak ouderen of mensen die alleen zijn. Zo eten ze voor € 5,50 een gezonde maaltijd die we hier koken. En het is gezellig aan tafel.”

Kwetsbare mensen
Ursula Ramkisoensing werkt vanaf 2001 bij de gemeente Schiedam. “Ik ben daar nu beleidsmedewerker Lokaal Emancipatiebeleid en houd me ook bezig met beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Dat doe ik samen met ambtenaren als Bianca Berends, Petra Agterdenbosch en Lilianne v.d. Mark van het team Zorg, Welzijn en Sport en Hermyn Bonnema van team Ruimtelijke Ontwikkeling Beleid.Ja, daarbij gaat het vaak om kwetsbare mensen, zoals ex-verslaafden.”

Ursula was nog nooit eerder in het buurtcentrum in de Beethovenflat geweest. “Het is jammer dat ik als beleidsmedewerker zo veel tijd achter mijn bureau doorbreng. Ik vind echt dat ik te weinig in de wijken kom. Toch verandert er op dit moment veel binnen de gemeente. We betrekken steeds meer burgers bij ons werk, ook bij de vorming van het emancipatiebeleid. Hoe kunnen we het sàmen aanpakken?”

Emancipatie en LHBT
Ursula hoort regelmatig dat men vindt dat emancipatie niet meer nodig is, ‘omdat we toch al lang geëmancipeerd zijn’. “Onzin natuurlijk! Ik richt me vooral op het emancipatiewerk rondom LHBT, de Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen en Transgenders. Samen met de drie homo-ambassadeurs, wijkontwikkeling en sport werk ik samen om homoseksualiteit stapje voor stapje beter bespreekbaar en zichtbaar te maken. In dit kader hebben Marcel Kreuger, Rudy Banffer en ik op 2 maart 2015 een brainstormbijeenkomst georganiseerd over LHBT met zo’n 25 personen uit de stad. En op 9 maart is het prachtige homo-monument geplaatst voor Jilles Bruggeman op de Grote Markt.”

Coach en klant van een Turkse arts
Al pratende komen Ursula en Asiye erachter dat ze een gemeenschappelijke vriend hebben. Ursula begeleidde als taalcoach de arts Karimjan Hoshur, Uyghur uit Turkistan, met zijn Nederlandse taal. Inmiddels heeft hij zijn eigen, succesvolle acupunctuurcentrum ‘Rabia’ tegenover Brasserie Stadhuis. Asiye wordt door hem goed geholpen met acupunctuur tegen haar migraine. Samen met zijn vrouw en haar vriendinnen bezocht ze De Keukenhof. “Zelf heb ik Nederlandse les gevolgd bij het Zadkine, maar ik begrijp niet alle Nederlandse termen.” Daardoor is ze vaak onzeker.

Veel uit te wisselen
Asiye had nog nooit eerder met iemand van de gemeente gesproken. Ursula en Asiye spreken af dat ze elkaar vanaf nu meer gaan zien. “We hebben veel uit te wisselen!” Ursula lacht: “En we zijn allebei nu Bollywood Stars.”

Conclusie van dit gesprek: Achter de schermen op tal van plekken in de Schiedamse wijken, wordt prachtig werk verricht door bijna onzichtbare krachten: Verborgen Schatten! Zoek ze op en word geïnspireerd.

Social Media

We houden u graag op de hoogte van SchiedamsDOEN.