Schiedammers & de stad samen aan de slag

Stadstuin Wibautplein heel belangrijk voor de wijk!

Alissa Slager deed vanuit haar studie een onderzoek naar het belang van vrijwilligerswerk voor de samenhang in de wijk. Ze koos als gebied voor de drie moestuinen waarin ‘Voedselbanktuinieren Schiedam’ zaait, wiedt en oogst voor de mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank. Vooral de stadstuin op het Wibautplein stal haar hart.

Alissa (24 jaar), opgegroeid in Schiedam-Kethel, studeerde dit jaar af op ‘International Leisure Studies’, oftewel vrijetijdwetenschappen. Ze schreef haar scriptie over vrijwilligerswerk als vrijetijdsbesteding en als basis voor ‘sociale cohesie’: verbinding in de buurt. Via Herbert Nikkels, voorzitter van de stichting Voedselbanktuinieren Schiedam, kreeg ze de kans om enkele maanden onderzoek te doen: “Ik wilde objectief blijven. Natuurlijk heb ik wel meegeholpen in de tuinen, maar ik was daar voornamelijk bezig met ‘participerende observatie’, interviews en enquêtes met de vrijwilligers en buurtbewoners. Wat voor contacten hebben de bewoners met de vrijwilligers? Gaan ze zelf ook meehelpen? Hoe heeft deze vorm van vrijwilligerswerk invloed op het gevoel van ‘gemeenschap’ in de buurt? Zorgt het voor begrip voor elkaar? Wat voor contacten zijn er via deze vorm van vrijwilligerswerk ontstaan? Lost het eenzaamheid op?”

img_6935

Positieve sfeer
Alissa werd verrast door de positieve atmosfeer en de open mentaliteit: “Iedereen in en rond de tuin accepteert en respecteert elkaar. De bewoners vinden – evenals de vrijwilligers – het doel heel belangrijk: voedsel verzorgen voor mensen die dit niet kunnen betalen door de omstandigheden waarin ze zijn geraakt. Iedereen is heel toegewijd. De vrijwilligers zijn heel uitnodigend naar de bewoners. Niemand wordt buitengesloten. En ook al kom je maar één keertje meehelpen … het wordt gewaardeerd!”

Familie-gevoel
Ze vertelt hoe de tuin mensen samenbrengt, ongeacht hun Surinaamse, Israëlische, Kaapverdische of Syrische achtergrond. Er ontstaan nieuwe vriendschappen, asielzoekers en statushouders leren spelenderwijs Nederlands, komen op verjaardagen, nemen deel aan gezamenlijke lunches, durven elkaar hulp te vragen en gaan samen fietsen. “Echt teamgevoel”, stelt Alissa. Met vochtige ogen herinnert ze zich het moment waarop één van de Syrische statushouders vertelde dat hij door de oorlog al zijn familie moest achterlaten. “Maar zij zijn mijn familie hier.”

Wijken voor woningbouw
Dat juist de tuin op het Wibautplein wellicht wordt opgedoekt omdat daar woningbouw moet komen, vindt Alissa onbegrijpelijk: “Als de gemeente zou weten hoeveel positiefs er uit een sociale activiteit als deze tuin voortkomt voor de wijk, zouden ze deze tuin hier behouden. De locatie en de zichtbaarheid in de wijk zijn belangrijk. Het is een voorbeeldfunctie, want heel veel vrijwilligerswerk gebeurt helaas achter gesloten deuren. Juist zichtbaar werk dat je vrijwillig voor een ander doet, kan een gedragsverandering bij veel mensen in de wijk teweeg brengen. De meeste vrijwilligers op het Wibautplein zijn gaan participeren doordat ze het hadden gezien.”

Praatje maken
Het feit dat de tuin midden in de wijk ligt, maakt het tuinieren voor velen heel toegankelijk. “Voor mensen met een kleine beurs is het niet mogelijk om ver te reizen voor een verzetje.” Alissa vertelt over een Turkse man die zaadjes kwam brengen van een plantje uit zijn land: een middel om met anderen over zijn afkomst te praten. Een vrouw uit Eritrea kwam er samen met haar kinderen, waardoor ze samen leerden over eetbare planten. Een buurtbewoner kwam zelfgebakken koekjes brengen en knoopte zo een praatje aan: het enige praatje dat hij had die week! Alissa benadrukt dat een tuin als op het Wibautplein een laagdrempelig middel is voor contact dat je nooit op een andere manier bereikt: “Vrijwilligerswerk is veel meer dan een vrijetijdsbesteding. Het helpt mee aan persoonlijke groei. Op wijkniveau is deze tuin hét middel voor menselijk contact.”


Ook een goed voorstel voor SchiedamsDOEN? Mail naar post@schiedamsdoen.nl en vermeld duidelijk je naam, telefoonnummer en e-mailadres.

p1000810

Social Media

We houden u graag op de hoogte van SchiedamsDOEN.