Schiedammers & de stad samen aan de slag

Scoren met enquête over toekomst wijken

“Mevrouw, woont u in de Woudhoek? Hoe moet uw wijk er over tien jaar uitzien? Wilt u dat aan ons vertellen via een digitale enquête?” Die vraag klonk zaterdag 5 maart op het Geuzenplein bij de Plusmarkt aan de lopende band. Daar activeerden de tien initiatiefnemers bezoekers om ook mee te denken over de toekomst van hun eigen wijken in Noord.

De initiatiefrijke bewoners mogen trots zijn op hun resultaat. Inmiddels hebben al meer dan 700 mede-bewoners uit de wijken Spaland, Sveaparken en Woudhoek deelgenomen en hun wensen achtergelaten! Alle bewoners kregen rond 1 maart een brief thuis met de oproep om via de websites www.schiedam.nl/spaland-sveaparken en www.schiedam.nl/woudhoek hun licht te laten schijnen op de toekomst van hun wijk. Jan Boumans en Tjalling de Boer staan te glunderen wanneer zij over het succes vertellen.

Tot eind maart invullen
“We hebben dit een half jaar voorbereid en dan is het fijn als het aanslaat,” knikt Jan Boumans tevreden. “We stellen vragen over groen, veiligheid, wijkeconomie en parkeren. Daar heeft iedereen mee te maken. Onze enquête loopt door tot 31 maart. Rond half april analyseren we alle resultaten, die we eind april bespreken met de denktankleden en wijkoverleggen. In mei gaan we alles met het college doorspreken.”

Lege gebouwen en tram
Tjalling geeft voorbeelden van ‘hot items’. “Er zijn heel veel ZZP-ers die vanuit huis werken en geen eigen ontvangst- of vergaderruimte hebben. Kunnen we ze geen leegstaande gebouwen aanbieden tegen een redelijke prijs?” Ook veiligheid is een terugkerend thema. “In twee wijken lopen wijkpreventieteams ‘s avonds een rondje, al dan niet met de hond. Ze kijken of er afval naast de bakken staat, of er verdachte figuren rondhangen, etc. Zijn er wellicht meer teams te vormen?”

De bereikbaarheid van Woudhoek in de avonduren is een emotioneel gespreksonderwerp. “Als de RET geen halflege trams wil betalen, zou er ook een pendelbusje ingezet kunnen worden.” Jan Bouwmans benadrukt dat de bevolking van de Woudhoek veroudert. “Mensen moeten langer thuis blijven wonen, maar als je ’s avonds nergens meer kunt komen, verschraalt je leven.”

Ook in andere wijken?
Wethouder Mario Stam is blij met het succes van het onderzoek en voelt zich met het initiatief erg gesteund: “De suggesties die uit deze enquête naar voren komen, zijn voor de vorming van ons beleid belangrijke bouwstenen. Marcel Kreuger heeft namens de gemeente als Wijkprocesmanager de initiatiefnemers hierbij begeleid. Als het hier een succes wordt, hoop ik dat de andere wijkprocesmanagers het ook in hun wijken als idee gaan inbrengen.”

Initiatiefnemers
Alle initiatiefnemers van de enquête zijn actieve bewoners die vaak ook in ander verband in hun wijk aan de weg timmeren. In Spaland/Sveaparken zijn de drijvende krachten: Corry Conijn, Inge Kerdel, John Veldhoven, Tjalling de Boer, Theo Boks, Susan Coster en Jan Boumans. De initiatiefnemers uit de Woudhoek zijn: Barbara de Kooter, Wim de Vries en Ruud van der Pol.

 

IMG_3051

Corry Conijn en Barbara de Kooter deelden heel veel visitekaartjes uit met daarop het websiteadres waarop de enquête te vinden is. Tot 31 maart kan iedereen vanaf 12 jaar de vragenlijst nog invullen.

 


Ook een goed voorstel voor SchiedamsDOEN? Mail naar post@schiedamsdoen.nl en vermeld duidelijk je naam, telefoonnummer en e-mailadres.

Op het Geuzenplein in de Woudhoek werd menige winkelende bewoner aangesproken.

IMG_3028

IMG_3035

IMG_3044

IMG_3053

IMG_3030

IMG_3034

 

Social Media

We houden u graag op de hoogte van SchiedamsDOEN.