Schiedammers & de stad samen aan de slag

Al bijna vijftig jaar ‘de wijkfotograaf van Oost’

Cees Kroone ontving woensdag 11 maart een bloemetje van de gemeente als dank voor zijn enorme inzet als vrijwilliger in Schiedam. IMG_0025 +

Op zijn computer vliegen prachtige foto’s van alle wijken en parken van Schiedam voorbij. Van wijkbewoners die gelukkige momenten delen, tot wethouders die evenementen starten. Cees Kroone wordt wel ‘de wijkfotograaf van Oost’ genoemd, maar daarmee doe je hem tekort, want zijn focus ligt op heel Schiedam. Via zijn Facebookpagina ‘Je bent Schiedammer als’ maakt hij telkens met een foto veel los bij Schiedammers die meteen hun verhalen ‘posten’. Hij is al 46 jaar gelukkig met zijn Esther in de Van Leeuwenhoeckstraat.

Lichamelijk gehandicapten
Cees zit nu in een scootmobiel, waardoor hij soms wat wordt beperkt bij het fotograferen. “Al sinds mijn twintigste heb ik een beenprothese. Daarmee heb ik van alles kunnen doen, hoor! Ik was vrachtwagenchauffeur, vorkheftruckchauffeur, en heb daarnaast altijd vrijwilligerswerk gedaan. Zo heb ik De Ooievaars opgezet, de invalidensportvereniging, die een eigen gebouw aan de Westmolenstraat had. Daar was ik onder andere de drijvende kracht achter het basketbal- en tafeltennisteam en het zaalvoetbal.”

Foto’s weggooien
Cees vertelt honderduit over zijn grote liefde: de fotografie. “Vroeger fotografeerde je heel zuinig, want je moest de rolletjes betalen, alles ontwikkelen en afdrukken. Nu gaat het digitaal. Daardoor moet je na het fotograferen extra tijd besteden aan het maken van de juiste keuzes, en foto’s weggooien, anders stroomt je computer snel over!”

Amateur Foto Club Scyedam
Twee jaar geleden heeft Cees samen met wat fotovrienden een fotoclub opgezet: de Amateur Foto Club Scyedam, kortweg AFC Scyedam, waarvan zo’n twintig Schiedammers lid zijn. Zij komen samen in het gebouw van de bewonersvereniging Schiedam-Zuid in de Leliestraat. De club neemt opdrachten aan van bewonersverenigingen, de cultuurscouts en wijkprocesmanagers, en zet zelf foto’s op de eigen Facebookpagina. Nu er in Oost gesloopt gaat worden, gaat Cees alles nog eens vastleggen van de wijk: “Ik begin met de Daltonstraat.”

Beeldbank aanleggen
Cees buigt zich over de kranten van deze week. Want er staan weer een paar exemplaren in van Cees die hij zelf met een kleine tekst bij de redacties aanleverde. “Toen ik een hele middag met schaatsers in klederdracht op Winterland had gefotografeerd, kreeg ik zelfs een hele pagina in de krant!”

Social Media

We houden u graag op de hoogte van SchiedamsDOEN.