Schiedammers & de stad samen aan de slag

“Weer ouderwets je eigen stoepje vegen”

Op de Grote Markt staan een paar grote bloembakken die elk seizoen vrolijk in bloei staan. Ze worden niet onderhouden door de gemeente of Irado, maar door Anne Marie Hofman, bewoonster van de Grote Markt. Patrick van ’t Loo, programma-manager Stadskern van de gemeente Schiedam, reikt haar daarvoor graag een bloemetje uit: “Geweldig dat er mensen zijn die vrijwillig positief meewerken aan de uitstraling van de binnenstad!”

IMG_7234Hondenpoep
Als we arriveren met het bloemetje is Anne Marie, gewapend met emmer met sop en een harde bezem, net een grote berg hondenpoep van de straat aan het wegvegen. “Hoort er ook bij”, zegt ze nuchter. “Onbegrijpelijk dat mensen de stront van hun eigen hond niet wegruimen op zo’n drukbelopen stuk straat. Er zijn ook mensen die de plantjes uit de bakken rukken. Maar door dat soort mensen moet je je niet laten ontmoedigen hoor!”

Eigen groenbudget
Anne Marie heeft groene vingers. Met een dakterras met kuipplanten en een volkstuin bij het Beatrixpark, draait ze haar hand niet om voor de bloembakken voor haar deur. “Ik heb er een paar jaar geleden bij de gemeente een klein budget voor aangevraagd. In het begin moest ik elk plantje met een bonnetje verantwoorden. Nu krijg ik een klein vast jaarbudget en kan ik mijn gang gaan.” Inmiddels kunnen alle bewoners van Schiedam de plantenbakken in hun straat bijhouden met een simpel contract en budget.

Centrum in transitie
Patrick kwam bijna tien jaar geleden bij de gemeente Schiedam werken bij Economische Zaken en later als projectmanager van Schieveste. Sinds twee jaar werkt hij bij Stadsontwikkeling aan de binnenstad. Onder andere aan het Dirkzwagerterrein en gebied bij de brandweerkazerne waar naast woningen op termijn ook een parkeervoorziening komt. “We willen Schiedammers die vanuit een appartement een eengezinswoning zoeken, vasthouden in de stad. Daarnaast werken we aan een transitie van winkels die we op en rond de Hoogstraat willen concentreren. Er zijn nu teveel winkelpanden, ook in de aanloopstraten.”

Horeca-herrie
Anne Marie heeft soms last van de horecaherrie op de Grote Markt, maar anderzijds wil ze wel dat het gezellig blijft. Ze raakt met Patrick in gesprek over de leefbaarheid van de binnenstad en de horeca. Patrick vertelt dat er wordt gestudeerd op een live muziek-subsidie waarmee horeca-eigenaren hun café kunnen isoleren zodat je er toch live muziek en evenementen kunt laten plaatsvinden. “Dat is geweldig”, roept ze.

Trots durven zijn op de stad
Gevraagd hoe de gemeenteambtenaren en de burgers beter kunnen samenwerken, zegt Patrick: “Het begint ermee dat we weer trots op onze stad kunnen zijn. Schiedam is een hele mooie stad en dat moet je willen, kunnen en durven zien. Kijk nou eens naar deze markt, naar de Lange Haven. Maar ook naar geweldige bedrijven als Mammoet, Damen en Huisman. Natuurlijk vormt die schoonheid van de panden en het goede economische klimaat van onze havens nu een mismatch met de leegstand. Maar dat gaat veranderen.”

Klein beginnen
Anne Marie vindt dat je vooral klein moet beginnen: “Mensen moeten weer de verantwoording aangaan met hun eigen woonomgeving. Houd je eigen stoep weer schoon. Zorg dat je geen afval op straat gooit. Ik denk wel dat de gemeente meer afvalbakken op straat moet zetten zodat mensen hun afval ook echt ergens in kwijt kunnen. Ik heb met mijn man ooit een idee ingediend voor een afvalbak die tevens informatiebus is, met posters aan 4 kanten. Dan heeft het een dubbele functie.”
Beiden vinden dat er teveel regeltjes zijn waarop de Lichtblauwe Brigade (LBB) boetes uitdelen. Een regel-arm centrum zou de eigen verantwoordelijkheid kunnen stimuleren.

Conclusie van dit gesprek: Laten we trots zijn op wat we wél hebben in de stad. En laten we ons verantwoordelijk voelen onze eigen woonomgeving.

Social Media

We houden u graag op de hoogte van SchiedamsDOEN.