Schiedammers & de stad samen aan de slag

Maakteams verder aan de slag met Schiekwartier

Op 12 oktober werd in het voormalig VVV-kantoor aan de Buitenhavenweg 9 tijdens Maakplaats 2 door zo’n veertig Schiedammers verder nagedacht over mogelijke tijdelijke invullingen voor het Schiekwartier. Tijdens deze tweede Maakplaats kregen de Maakteams die op 28 september waren gevormd, nieuwe aanhang en steun. Geholpen door een aantal experts met uiteenlopende achtergronden, verdiepten ze hun voorstellen tot concrete plannen.

lhf_8295  lhf_8312

Presentaties verder uitwerken
Tot 3 november werken de Maakteams verder aan de uitwerking van hun plannen. Op 3 november kunnen zij hun presentaties digitaal aanleveren bij projectmanager Sandra van Riemsdijk via s.v.riemsdijk@schiedam.nl. Zij laat de plannen tot presentatiepanelen verwerken. Op zaterdag 5 november presenteren alle Maakteams hun plannen van 11 tot 16 uur in voormalig Hotel de Kroon aan de Koemarkt 1. Alle Schiedammers zijn dan welkom om aan te geven wat zij de beste voorstellen vinden en waaraan zij ook willen meewerken.

lhf_8308  lhf_8307

Maakteams verder helpen
Michel Kolenbrander van Dromenlab gaf kort de stand van zaken weer. Door de (aanwezige) architecten Marnix Vink van Felixx Landscape Architects & Planners en Bart Pouw van Basic City is een ontwikkelstrategie uitgewerkt, met een idee hoe het kan worden. “Op 13 september heeft de raad daarvoor groen licht gegeven. De ontwikkeling en realisatie van het totaal kan wel 10 jaar duren en betekent voor het gebied dat er dynamische ontwikkelingen aankomen. Op 28 september zijn er vier Maakteams gevormd rondom een idee, en deze avond hopen we dat alle aanwezigen de ideeën van de Maakteams kunnen verder helpen.”

lhf_8315  lhf_8300

Testcases voor permanente invullingen
Projectmanager van het Schiekwartier bij de gemeente, Sandra van Riemsdijk, benadrukte dat zij op 28 september veel inspiratie had opgedaan: “We zijn nu bezig met initiatieven die als testcase kunnen dienen voor een permanente invulling. De vraag is: hoe kunnen we daarmee mensen verbinden aan het Schiekwartier? Met het voorgestelde Alien Festival kunnen alle leeftijden veel lol hebben, en je kunt het gebruiken om samen nieuwsgierig te kijken naar de toekomst. De MakerSpace ziet graag de makers van Schiedam en het Makersgilde in voormalig Hotel De Kroon, maar we kunnen ook een makersgebied creëren op het voormalig VROM-terrein aan de Buitenhavenweg. En het Lichtfestival kan ons ook bepalen tot de vraag: hoe gaan we in de toekomst om met licht in dit gebied?”

lhf_8319  lhf_8320

Experts komen ondersteunen
Op verzoek van de Maakteams waren er voor 12 oktober tal van experts uitgenodigd die antwoorden konden geven op praktische vragen van de teams.

lhf_8321  lhf_8328
Vera van der Vlerk die als binnenstadsmanager voor de gemeente Schiedam werkt, kon de teams uitleggen welke plannen er nu al liggen voor de binnenstad en welke verbanden er te leggen zijn. Herman Kriek, wijktoezichthouder bij de gemeente Schiedam, is een ritselaar en netwerker, en kon de weg wijzen naar snelle, praktische oplossingen. Luuk Ruys is verbonden aan het De Groot Fonds, en wist alles te vertellen over het verstrekken van subsidies.

lhf_8330  lhf_8332

Ronald Ultee werkt binnen de afdeling Stadspromotie van de gemeente Schiedam en gaat over de subsidies voor evenementen. Hij doet acquisitie op het gebied van evenementen en kijkt overal in Nederland wat leuk kan zijn voor Schiedam. Pieter van der Most heeft een bedrijf dat (internationaal) licht- en geluidstechniek verhuurt en verkoopt. PvdM Techniek licht bijvoorbeeld de basiliek, alle molens en tal van bomen uit in Schiedam. De Schiedammer Kamel Ghanmi kon de teams helpen met projectmanagement en organisatie. Sandra van Riemsdijk weet als projectmanager alles van de plannen voor het Schiekwartier. Architecten Marnix Vink en Bart Pouw konden de teams onderdelen verklaren voor het ontwerp voor het Schiekwartier.

lhf_8333  lhf_8346

Maakplaat en Vragenbord
Elk team kreeg van Michel een Maakplaat: een visuele tool om je idee verder te brengen en te verfijnen middels tal van vragen die je jezelf als Maakteam moet stellen: “Hoe past jouw idee onder de paraplu van het Schiekwartier ‘Where history meets the future’? Wat ga je maken? En voor wie? Wat doe je zelf? Wat heb je nodig om jouw idee te maken? Wie gaat je helpen? Hoe ga je het promoten? Hoe bouw je een band op met je gebruikers? Wat zijn de kosten? En wat levert het op?”

lhf_8352  lhf_8355

Op een Vragenbord konden de teams vragen plakken op post-its die eventueel verder kunnen worden uitgezet bij andere experts. Wie aanvullende vragen heeft, kan de komende tijd ook direct mailen naar Sandra van Riemsdijk via s.v.riemsdijk@schiedam.nl. Aan het eind van de avond presenteerden alle teams via de Maakplaat hun voorstellen en de aanpak van realisatie.

lhf_8502  lhf_8515

MakerSpace en Makersgilde
Jolande Bosch
presenteerde de zogeheten MakerSpace: “We willen met het Makersgilde in Hotel De Kroon een etalagefunctie op de begane grond en in de kelder. Ons Makersgilde baseert zich op kennisuitwisselingen, leren met elkaar. We willen geen hiërarchische structuur, maar willen een collectief van vakmensen – ‘jordimen’ zoals ze dat in Engeland noemen – die hun vaardigheden willen delen. We denken aan 30 tot 50 gezellen, die geen contributie hoeven te betalen, maar jaarlijks een x-aantal workshops en demonstraties moeten geven voor 50 à 100 mensen aan wie zij hun vakinhoudelijke kennis overdragen. Ze kunnen ook een expert uitnodigen die ze financieren met een tegenprestatie. In De Kroon kunnen de presentaties plaatsvinden. We moeten ervoor zorgen dat er dagelijks minstens twee gezellen aanwezig zijn. Zo kan De Kroon de lantaarn worden van het gebied in ontwikkeling. We slaan een verbinding tussen de industrie en het centrum.

lhf_8365  lhf_8377

We willen het pilotjaar afsluiten met een symposium en publicatie. We werken op basis van het ‘life long learning principe’. Vaklui en kunstenaars sluiten zich zo niet meer op in hun eigen atelier, maar zorgen dat het publiek kennis kan maken met die kennis. Onze Makerspace zorgt van een verlenging van het makersjaar. Naast de Kroon denken we aan ruimte in containers op het voormalige VROM-terrein. Daar kunnen dingen gemaakt worden die lawaai maken. Mensen kunnen daar het maken echt meebeleven. We willen het idee voor de ‘village green’ – het evenemententerrein annex grasveld met faciliteiten – graag combineren met ambachtelijke activiteiten in de containers. Je kunt daar dingen maken, maar ook een biertje drinken en balletje trappen. We hopen dat veel mensen daarover willen meedenken én meemaken. Wat ons betreft kan het hele 010-gebied zich bij het gilde aansluiten. We zoeken nog graag hulp we dat naar de stad toe de juiste ‘smoel’ kunnen geven.” Naast Jolande Bosch, zitten in het team ook Edith Gruson, Fleur van de Polder-Paton en Kamel Ghanmi.

lhf_8459  lhf_8483

Kunst en cultuurgroep ‘De huiskamer van Schiedam’
Antoinette Rijntalder
presenteerde voor haar groep drie samengevoegde plannen en ontwerpen. “Er bestond al een plan voor het Koemarkt Meeting Point dat door kunstenaars was ontworpen, waarin een vloerkleed van mozaïek, betonnen poefen en betonnen afscheidingspaaltjes een ontmoetingsplek vormden. Daarnaast waren er ideeën voor klimtoren en een groenvoorziening. We willen een soort verplaatsbare voorziening waarmee het centrum gezelliger wordt. Onze slogan: ‘Voel je thuis in Schiedam’.

lhf_8383  lhf_8415

Marian Weeda van Stukje Bij Beetje ontwerpt en maakt met groepen mozaïekprojecten. We willen een vloerkleed van mozaïektegels, die je overal in de stad kunt neerleggen, waarop de roos van Liduina en de gele Schiedamse tulp zijn afgebeeld. Voor dit mozaïekkleed kunnen we zelf de mallen maken. We willen er een samenwerkings- en integratieproject van maken met Vluchtelingenhulp Schiedam. Voordeel van zo’n kleed is dat je daar ook je meegebrachte boterhammetje kunt opeten. Je hoeft niet perse op een terras te zitten en een consumptie te betalen, dus het is voor een grote groep bezoekers aan het Schiekwartier.

lhf_8476  lhf_8522

Het kan ook een plek worden waar toeristen komen en afspreken met elkaar. Het moet een begrip worden in de buitenlucht: “Ken je de huiskamer van Schiedam al?”. Je kunt er samen een spelletje doen, je kunt er voorlezen. Rondom het vloerkleed willen er verwarmde poefen zetten. In het beton zitten verwarmingselementen, waardoor het altijd heel comfortabel is. We willen het aanvullen met een lichtplan met hele gezellige supergrote schemerlampen die ook gebruikt zijn bij een festival in de Achterhoek.”

Alien Invasion Festival
Cor Christen
presenteerde het Alien Invasion Festival voor jongeren tot 30 jaar: “Ik mis de steun van de bedenker van het Festival, Wolter Braamhorst, die deze avond helaas niet aanwezig kon zijn.”

lhf_8488  lhf_8526

Voor het festival wil de groep 24 kunstenaars benaderen om een alien te maken voor het festival dat vier weken duurt. “Elke ‘alien’ moet een verbinding hebben met Schiedam. Op de eerste zaterdag vindt de landing van het moederschip op de Koemarkt plaats. Vier weken lang staat een hele grote tent op de Koemarkt met horeca. In de tent doet alle horeca van het plein mee. De beroemde Schiedamse DJ Erik Arboras zorgt voor licht- en geluidshows. Een 3D-lichtinstallatie zorgt voor een beeld van de toekomst. De promotie van het festival vindt plaats via flyers, posters, social media, de landelijke pers, et cetera. We verwachten zo’n 200.000 personen, en schatten de kosten in op circa € 200.000.

Dichtbij: de Koemarktklok als centrum van de wereld
Ruud Poels
vulde op het idee van het Alien Invasion Festival voor de Koemarkt het idee aan voor Dichtbij. Hierbij wordt de klok op de Koemarkt het centrum van de wereld: “Op de Halte Koemarktplein kom je in de tijd in contact met de rest van de wereld. Het is het moment waarop niet de juiste tijd wordt aangegeven, maar de klok een startpunt vormt van iets wat gaat gebeuren. Zoals de boot die vertrekt naar de toekomst. Schiedam als middelpunt van de wereld. Je kunt er op een verhoging zitten en dichterbij de tijd komen. Je wordt je er bewust van hoeveel tijd je nodig hebt om van Schiedam naar New York te komen. Dat kan lopend zijn of met een alien ship.”

lhf_8531  lhf_8516

Koemarkt als gezellige ontmoetingsplek
Natascha de Heer
van Bram Ladage wil graag een gezellige, gratis zitplek voor mensen met een minder dikgevulde beurs: “Wie bij ons een patatje koopt met de kinderen, kan nergens fatsoenlijk zitten. Je bent op de Koemarkt verplicht om op een terras een consumptie te nuttigen, maar dat kunnen niet alle Schiedammers betalen.

lhf_8359  lhf_8467

Ik wil graag een plek met gezellige picknicktafels. Die kunnen we laten beschilderen door kunstenaars met Schiedamse items, waardoor je op de Koemarkt tevens een soort wegwijzer naar de rest van de stad vindt. We willen er graag een groene plek van maken met bijvoorbeeld verrijdbare plantenbakken waarin boompjes staan. Die zouden we in de winter kunnen opslaan bij Irado en dan verruilen voor grote potten met kerstboompjes. Met Pieter van der Most heb ik al afgestemd dat we in ieder geval 1 kerstboom met lichtjes krijgen op de Koemarkt!

Lichtfestival
Helaas kon Aldo Hoeben niet lang genoeg blijven om zijn idee voor een lichtfestival te presenteren. Hij gaat samenwerken met Pieter van der Most.

lhf_8387  lhf_8480

Evenemententerrein met faciliteiten
Ook Tessa Schlechtriem kon niet tot het einde van de avond blijven om haar idee te presenteren voor een evenemententerrein op het voormalige VROM-terrein aan de Buitenhavenweg. Ze wil daar een aantal faciliteiten die het makkelijker maken om er kleinschalige evenementen te laten plaatsvinden, zoals een toilet- en douchegroep, een keuken, opbergruimte, et cetera.

Tot ziens op zaterdag 5 november!
Vragen? Stel ze aan Sandra van Riemsdijk via s.v.riemsdijk@schiedam.nl.

Op zaterdag 5 november presenteren alle Maakteams hun plannen van 11 tot 16 uur in voormalig Hotel de Kroon aan de Koemarkt 1. Alle Schiedammers zijn dan welkom om aan te geven wat zij de beste voorstellen vinden en waaraan zij ook willen meewerken.


Ook een goed voorstel voor SchiedamsDOEN? Mail naar post@schiedamsdoen.nl en vermeld duidelijk je naam, telefoonnummer en e-mailadres.

flyer-maakplaats-pag-1

Social Media

We houden u graag op de hoogte van SchiedamsDOEN.