Schiedammers & de stad samen aan de slag

Krachttoer

Zonnige toer met ministerie in Krachttoer-bus

Hoe breng je bewoners en gemeenten beter met elkaar in gesprek over nieuwe bewonersideeën die hun wijk beter, mooier en leefbaarder kunnen maken? En hoe kunnen ambtenaren heel concreet helpen bij de realisatie? Die vragen stonden donderdag 12 juni de hele dag centraal in Schiedam. De dag werd afgesloten met een zonnige toer langs een scala van SchiedamsDOEN-initiatieven die nu worden gerealiseerd. Wethouder Mario Stam kon melden dat het nieuwe college nog een stap verder gaat bij de steun aan SchiedamsDOEN-voorstellen dan het vorige college: de huidige wethouders adopteren elk twee in plaats van één Top10-voorstel voor 2014. Over de dag werd een leuke film gemaakt door PopUpTv die u hier kunt bekijken.

Schiedams Doen - 2972  Schiedams Doen - 3027

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zoekt in heel Nederland met bewoners naar goede ideeën voor de wijk of de stad, brengt die kennis over en steunt ze vanuit de Krachttoerbus die langs alle gemeenten toert. Jornt van Zuylen, participatiespecialist van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) leidde in Schiedam eerst een kennisbijeenkomst voor ambtenaren en vervolgens de twee uur durende masterclass met ambtenaren én bewoners in de Krachttoerbus op het Stadserf.

IMG_4397  IMG_4389

Mooie geluidswallen

Samen met enkele wethouders trokken ambtenaren en Schiedammers met een toerbus langs enkele SchiedamsDOEN-projecten. Bekijk hier een leuke impressie van deze dag die PopUpTV voor ons maakte.

Bij de A20 werden de grijze betonnen geluidschermen van Rijkswaterstaat bekeken waarvoor Rob van der Drift zowel aan de wijk- als aan de wegzijde een ‘groene aankleding’ zoekt. Er zijn ook voorstellen om mooie wandschilderingen door scholen toe te voegen.

IMG_4403  IMG_4410

In de sfeervolle historische, maar sterk vervallen Sodafabriek vertelde architect Peter van Velzen hoe hij dit gebouw met hulp van Werk & Inkomen met werkloze jongere en oudere bouwvakkers wil omtoveren tot onder andere een werk- en verkoopruimte en bed & breakfast. Met crowdfunding heeft hij al de eerste financiële basis gelegd.

Krachttoer-0627  IMG_4427

Rien Adriaanse toonde alle plannen van de scoutingclubs voor een natuurspeelplaats die de jongeren zelf gaan aanleggen en onderhouden met hulp van ouders en vrijwilligers.

Krachttoer-0643  IMG_4435

Van veiligheid tot kunst

Ingrid van Egmond tuigt in Groenoord de buurtpreventie op. Haar presentatie leidde meteen tot uitwisseling van ervaringen met het team uit Oost.

Krachttoer-0655  Krachttoer-0673

Bob van Vliet probeert met Kunst in de Etalage leegstaande winkelpanden aan de Groenelaan en Hoogstraat weer aantrekkelijk te krijgen, maar loopt aan tegen onwelwillende winkeleigenaren.

Krachttoer-0682  IMG_4441

Op het Wibautplein verraste Herbert Nikkels het gezelschap met een prachtige stadslandbouwtuin waarin vrijwilligers groenten en kruiden kweken voor de voedselbank. Zo krijgen mensen met een te smalle beurs ook gezonde maaltijden op tafel. Herbert zoekt naar braakliggende veldjes in elke wijk, bijvoorbeeld omdat nieuwbouw daar wordt uitgesteld, om er stadstuinen of speelveldjes te creëren.

Krachttoer-0687  Krachttoer-0730

Van kennisnetwerk tot bijen

Huib Sneep werkt hard aan het Burgerkennisnetwerk. Zijn vrijwilligersteam is veel tijd kwijt aan het vormen van het netwerk van Schiedammers met bijzondere professionele, vak- en wijkkennis. Samen met de gemeente worden spelregels vastgesteld hoe Schiedammers bij nieuwe projecten worden betrokken.

Krachttoer-0698  Krachttoer-0707

Marcel Polak vertelde over de ‘1700 hotelkamers voor solitaire bijen’ die afgelopen maand zijn geopend op de bijenbaan in Noord. Inmiddels werken 14 imkers samen met de gemeente Schiedam om het groen in de stad beter af te stemmen op de bijen. Door een ernstige schimmelziekte zijn wereldwijd teveel bijen doodgegaan. Datis ook slecht voor de mens, omdat fruitoogsten daardoor mislukken.

Krachttoer-0716  Krachttoer-0724

Een écht gesprek

De vertegenwoordigers van het Ministerie van BZK en de VNG toonden bewondering voor de wijze waarop tal van initiatieven worden aangepakt. Jornt van Zuylen gaf Jan van Ginkel en de ambtenaren de raad mee om zoveel mogelijk een écht gesprek aan te gaan met initiatiefrijke Schiedammers. Hij raadde de bewoners aan om met vooral concrete vragen te komen.

Krachttoer-0741  Schiedams Doen - 2990

Jornt van Zuylen geeft Masterclass Burgerparticipatie

In de Krachttoer-bus op het Stadserf gaf participatie-specialist Jornt van Zuylen een Masterclass Burgerparticipatie voor Schiedammers én ambtenaren: “Deze bus is een podium voor maatschappelijke initiatieven en heeft een ontmoetingsfunctie, want in de bus is het leuker dan in een gemeentehuis. In deze bus zorgen we voor verbinding via workshops.” Aan de 22 aanwezigen stelde Jornt drie vragen: “Wat is je passie, wat is je naam en functie, en welke vraag wil je aan het einde van de sessie beantwoord hebben?” Dit was de basis voor een indringende discussie. Lees meer

Social Media

We houden u graag op de hoogte van SchiedamsDOEN.