Schiedammers & de stad samen aan de slag

€ 40.000 naar 151 lokale winkeliers dankzij Proosjes

Zo’n achthonderd ambtenaren, collegeleden, gemeenteraadsleden en vrijwilligers die voor de gemeente werken, ontvingen maandag 7 december een bijzonder kerstpakket: een klein, geel portemonneetje met daarin tien Schiedamse Proosje-munten. Die munten zijn elk € 5 waard en kunnen alleen worden ingewisseld bij de lokale winkeliers die in de bijbehorende brochure staan. Daarmee vloeit € 40.000 direct terug naar de Schiedamse middenstand!

IMG_1781

Cor Bruker met de brochure en het gele portemonneetje met Proosje-ducaten

Maurice Haverkamp van Stripes Jeansstore op de Hoogstraat was in 2013 de bedenker van het idee dat hij bij SchiedamsDOEN indiende. In 2014 werd het voorstel voor het eerst uitgevoerd en ontving het alle lof. Dit jaar ziet de brochure er nog beter uit en stelt Maurice Haverkamp: “Het enthousiasme van de medewerkers van de gemeente en de ondernemers maken ‘mijn’ Proosjeplan tot een mooi succes. Ik hoor louter positieve reacties.” Hij hoopt dat organisaties als het Vlietland Ziekenhuis zich aan het initiatief gaan verbinden, zoals Lely in Maassluis: “Daar werken een paar honderd man. Alle winkels in Maassluis gaan een speciale koopavond voor Lely-medewerkers open. Da’s een geweldig feest!”

IMG_1787

Bij Maurice Haverkamp, de bedenker van de Proosjes, komen de ducaten goed binnen.

Gaan bedrijven zich aansluiten?
Cor Bruker, van de afdeling Personeel en Organisatie van de gemeente, werkte nauw samen met Centrummanager Phons Ockerse: “Het is een positieve impuls voor de lokale winkeliers en veel van mijn collega’s kunnen niet wachten om de Proosjes uit te geven. Win-win!” Cor hoopt dat ook grotere bedrijven in Schiedam hun kerstpakketten met Proosjes aan hun medewerkers gaan aanbieden en zo de Schiedamse winkeliers steunen.

Permanente lokale betaalmunt
Als vervolg op het Proosjes-initiatief wordt inmiddels binnen Schiedam met diverse partijen overlegd of er niet een permanente lokale betaalmunt moet komen, zoals in veel andere steden al bestaat. Denk aan de Eindhovense stuiver, het Tilburgertje en de Friese knaak. “Dat kan hier een Proosje zijn, maar ook een andere munt. Het gaat erom dat we mensen verleiden om bij Schiedamse winkeliers te kopen en op deze wijze een bijdrage leveren aan de lokale economie”, aldus Cor Bruker. In 1997 werd al eens een actie met 5 Schiedamse molenmunten een enorm succes en bracht veel op voor wederopbouw van de in 1996 afgebrande molen De Walvisch.

151 Deelnemende winkeliers
Cor Bruker is trots op het mooi samengesteld geheel van winkeliers in het Centrum, de Gorzen, Spaland en Nieuwland. Op de Groenelaan zijn 20 deelnemende winkeliers gevestigd, in de Hof van Spaland doen 14 winkeliers mee, aan de Mgr. Nolenslaan werken 15 ondernemers aan het initiatief mee en in het Centrum steunen 82 winkeliers de actie. Deze ondernemers zijn herkenbaar aan de sticker op de winkelruit en accepteren de munten tot en met 1 februari 2015. Phons Ockerse neemt de munten in en zorgt dat de winkeliers er echt geld voor terugkrijgen.

FTR_8245

Herbruikbare plastic munten
In 2014 werd gewerkt met kartonnen Proosjes. Dit jaar zijn er aluminum muntjes gemaakt die in 2016 weer herbruikbaar zijn, en die in een ‘S’DAM-geel’ portemonneetje werden uitgereikt met de brochure. Harr Wiegman, de ontwerper van Proosje, heeft voor de afbeelding zijn toestemming gegeven. Tijdens de uitreiking van de kerstpakketten in de voormalige bibliotheekruimte, konden medewerkers met de kerstman op de foto. Grafisch ontwerpster Belinda Speijer photoshopte er een mooie kerstkaart omheen, waardoor elk team zijn eigen digitale kerstkaart heeft gecreëerd die aan relaties kan worden gemaild voor de kerst.

 


Social Media

We houden u graag op de hoogte van SchiedamsDOEN.