Schiedammers & de stad samen aan de slag

Dineren in De Soda Club

In de SodaFabriek aan een zijstraat van de Tuinlaan, werd vroeger de bekende Driehoek-soda gemaakt waarmee de nijvere huisvrouw – samen met zand en zeep – het huis schoonhield. De vervallen fabriek, met uitzicht op de Buitenhaven, is nu zeven zaterdagen het filmisch decor voor De Soda Club, een verrassend pop-up restaurant.

De Soda Club is van het creatieve bedrijf Ekster&Ekster van Jeroen Dijkstra & Gaby Vinig. Kroonluchters, witte tafellakens, eeuwenoude ruwe bakstenen muren, sfeervolle verlichting, kunst van Emma van Noort, en goed eten op mooi oud servies: deze opzet smaakt absoluut naar meer!

De Soda Club IMG_1211

 

Afbraak?

De SodaFabriek zou jaren geleden worden afgebroken, want het monumentale pand was zo vervallen, dat de gemeente er niet de benodigde gelden in kon investeren. Een stichting, onder de bezielende leiding van restauratie-architect Peter van Velzen, kon het pand voor een euro kopen. Samen met een stel investerende ZZP-ers zet Peter zich nu in om het pand om te vormen tot een creatieve broedplaats, Bed & Breakfast, kleine kantoorunits, etcetera. Wie met een goed idee komt, wordt met open armen ontvangen. Zo ook Ekster&Ekster, die verschillende culturele evenementen organiseren, zoals De Soda Club.

Thema Bouwkunst

Eén van de Schiedamse projecten van Jeroen en Gaby is ‘Verborgen Stegen’. Jeroen: “Het is een kunstroute langs stegen die vaak de afgesloten en geheime plekken van de stad vormen. In de weekenden van 12, 13 en 19 en 20 september gaan we die deuren voor iedereen openen.” Vorig jaar werden de stegen gevuld met dans, muziek, performances. Dit jaar is bouwkunst het thema van Verborgen Stegen. Vijftien vers afgestudeerde architecten en kunstenaars krijgen in Schiedam en Vlaardingen de unieke kans om de smalle, vochtige stegen te verbouwen tot woonhuis, kerk, snackbar, kasteel, etc.

Zelf mogelijk maken

Jeroen en Gaby wonnen onlangs de nominatieprijs van de Waterwegcultuurprijs met een idee voor een Foodfestival in 2016. De Soda Club is daarvoor tevens een try-out. Jeroen legt uit: “Vanaf 8 augustus organiseren we zeven zaterdagavonden een pop-up restaurant in de SodaFabriek met maximaal 55 plaatsen. De opbrengst gaat naar het begrotingstekort van Verborgen Stegen. Elke avond werken we met een andere kok. Alle avonden waren al binnen een paar dagen uitverkocht, mede dankzij een geweldige recensie in De Buik van Rotterdam. We trekken er veel mensen mee uit Rotterdam, omdat we ‘de verborgen plek’ op Facebook hadden gesitueerd als verborgen parel ergens in de buurt van Rotterdam Centrum. Pas als er is volgeboekt, krijgen bezoekers een berichtje waar de locatie zich bevindt!” Hij schatert: “Ja, het succes heeft ons zeker overweldigd! Heerlijk hè?”

SchiedamsDOEN

HOE kunnen we als burgers en ambtenaren tot nieuwe verbindingen komen en elkaar inspireren en stimuleren? Bij het project De Soda Club staken Jeroen en zijn collega’s hun nek uit met een nieuw concept, bij de aankleding van het pand en als bediening bij de diners. Daaraan werkten de afdelingen Cultuur én Vergunningen van de gemeente graag snel mee.

Social Media

We houden u graag op de hoogte van SchiedamsDOEN.