Schiedammers & de stad samen aan de slag

“Denken vanuit doelen in plaats vanuit regels”

Nicolien de Heer over het verbinden van mensen

“Denken vanuit doelen in plaats vanuit regels”

Nicolien de Heer is programmamanager Wonen binnen de gemeente Schiedam. Naast de uitvoering van de woonvisie, is zij bezig met de wijk Oost. Daar kiest zij voor een andere aanpak waarbij niet de gemeente maar de bewoners in de wijk bedenken wat ze zelf kunnen. De focus ligt op onderwijs en economie. De kracht van Oost versterken is het doel. Hoe doet ze dat? Hoeveel plezier beleeft ze daar zelf aan?

Nicolien
Nicolien kwam zeven jaar geleden vanuit het bedrijfsleven bij de gemeente Schiedam werken. Eerst werd zij ingehuurd, later kwam ze in dienst. Ze heeft wel ‘iets’ met Schiedam. Ze is in Schiedam geboren op het Bachplein. Eigenlijk wilde ze niet in dienst komen. “Ik had er nooit bij nagedacht ambtenaar te worden. In de praktijk blijken de vooroordelen echter mee te vallen.”

Ruimte, Plezier en Trots

Wat zijn de belangrijkste kernwaarden in Nicoliens werk? Ze kiest in eerste instantie voor ‘Ruimte geven en ruimte nemen, want je hoopt dat je het zelf ook krijgt’. Bij nader inzien vindt ze de kernwaarden Plezier en Trots misschien wel belangrijker. “Ik wil niets met tegenzin doen, dan zou ik echt een andere baan zoeken. Trots is belangrijk voor me. Als ik anderen kan helpen om hun doelen te realiseren en ik zie dat het lukt, dan voel ik me trots en dat geeft me plezier. Ik heb dat plezier voor een deel ook in eigen hand, omdat ik zelf mensen kan kiezen waar ik mee kan werken en die – net als ik – een drive hebben. Zo inspireer je elkaar. Ik help mensen om plezier te beleven en dat krijg ik ook weer terug.”

Workshop Dromen en Doen - Gebiedsvisie Wetenschappersbuurt

Aanmoedigen

“Mooi voorbeeld zijn de kluswoningen,” geeft Nicolien aan. “Het idee kwam uit Schiedam en kwam bij mij terug. Ik heb hen aangemoedigd om het idee uit te werken en vervolgens kon ik hen helpen om het idee te realiseren. De woningen worden nu overgedragen aan de kopers. Het gaat niet om die woningen maar om de manier waarop het tot stand komt.”

Klushuizen _voorgevellogo

Van buiten naar binnen denken

Welke kernwaarde zou je meer willen hebben of waar zouden anderen je mee kunnen inspireren?  “Ik zou nog meer van buiten naar binnen willen kunnen denken,” denkt Nicolien. “En als ik daar een kernwaarde bij moet kiezen dan zou het zijn: leren, verbinden, vertrouwen. Binnen de gemeente Schiedam denken we nog te veel vanuit de gemeente. We bedenken wat goed is voor Schiedam. Ik wil organiseren dat mensen van buiten naar binnen kunnen werken en ik wil mijzelf de vraag stellen of ik met de goede dingen bezig ben.”

Klushuizen 20150129_161108

Echte verbinders

Heb je voorbeelden van mensen die verbinden? Nicolien: “Binnen Schiedam vind ik dat Darius Spencer dat heel goed doet, maar ook Leon Verzijden. Die mensen zijn zo goed verbonden met de inwoners van hun wijken. Ze kennen iedereen en lopen overal binnen. Zij zijn echt verbinders. Maar ook een wijkbewoner als Joost Krop vind ik een voorbeeld van mensen die verbinders zijn. Hij is in zijn wijk Oost iemand die mensen bij elkaar kan brengen.”

Vertrouwen verdienen

Je zegt dat je die waarde zou willen hebben. Heb je de waarde niet? Dat lijkt tegenstrijdig met wat je vertelde over hoe je mensen wil inspireren om plezier te hebben in hun werk. Daarin lijk je mensen ook te verbinden. “Jawel, dat klopt,” beaamt Nicolien. “Ik verbind ook wel, maar ik zou echt méér willen daarin. Wij moeten als ambtenaren wel leren om het vertrouwen van de Schiedammers te verdienen. Vertrouwen krijgen is belangrijk. En zonder vertrouwen kan ik niet verbinden.”

Vrijheid en Flexibiliteit

Is er nog een kernwaarde die aan de bestaande kernwaarden wilt toevoegen?
“Ik denk flexibiliteit. Als mensen kunnen denken vanuit doelen in plaats van uit de regels, dan is er zoveel meer mogelijk. Ik zou willen dat mensen binnen Schiedam meer vrijheid nemen om het doel centraal te stellen, en in de weg er naar toe wat meer flexibel te zijn. Daarmee ontstaat ook ruimte voor mensen om zicht te ontwikkelen. Daar heeft elk mens behoefte aan,” sluit Nicolien de Heer af.

Social Media

We houden u graag op de hoogte van SchiedamsDOEN.