Schiedammers & de stad samen aan de slag

Bijna 200 deelnemers aan Inkoopdag mkb

Het was een volle bak in de Foyer van Theater aan de Schie met maar liefst bijna 200 Schiedamse ondernemers en 40 ambtenaren die vandaag deelnamen aan de Inkoopdag mkb. Gastheer en wethouder Mario Stam (Bedrijfsvoering) legde uit dat de gemeente Schiedam verder wil investeren in de lokale economie door meer materialen, producten en diensten binnen de eigen stadsgrenzen in te kopen. Nu komt jaarlijks circa een derde van het totale inkoopbedrag van circa € 81,2 miljoen bij lokale en regionale leveranciers terecht. “Dat is landelijk gezien al een behoorlijk percentage, maar het kan nog beter.”

IMG_4051 IMG_4077

Nieuwe landelijke Aanbestedingswet
Wethouder Stam legde uit dat de nieuwe landelijke Aanbestedingswet, die in juli van kracht wordt, ondernemers meer kansen biedt omdat de omvangrijke omzet- en referentie-eisen vrijwel verdwenen zijn. Anne Smeets en Carla Leurs gaven namens de Schiedamse co-operatie Entorno aan hoe kleinere partijen gezamenlijk kunnen aanbesteden voor een grotere opdracht. Hans van Brakel van Van den Tempel Bouw & Ontwikkeling bracht herkenbare voorbeelden van geslaagde en verloren aanbestedingen in Schiedam. De inkoopstrateeg van de gemeente Utrecht, Thea Smid, liet zien hoe het MKB-beleid nu werkt binnen de vier grootste gemeenten van Nederland.

IMG_4053 IMG_4064

Vragen voor het forum
Na afloop van de presentaties kregen de ondernemers onder leiding van dagvoorzitter Alexander Arsath alle kans om vragen af te vuren op het forum met alle sprekers. Wie zijn of haar vraag niet beantwoord kreeg, mocht die tijdens de borrel na afloop achterlaten op het prikbord. Tientallen ambtenaren en gemeentelijke leden van de zogeheten Inkoopcommunity liepen tijdens de borrel rond om antwoord te geven op vragen én om de ondernemers nog beter te leren kennen.

IMG_4065 IMG_4069

Positieve start
Wethouder Mario Stam is blij met de goede opkomst en het positieve verloop van de middag: “We willen lokale bedrijven en zzp’ers een platform bieden om meer te profiteren van het Schiedamse inkoopbeleid en de afstand tussen de lokale markt en de gemeentelijke inkopers verkleinen. We willen inkoopvragen en aanbestedingen goed onder de aandacht van Schiedamse ondernemers kunnen brengen, en daarvoor hebben we vanmiddag een aantal goede suggesties gekregen. Daarmee gaan we aan de slag. Deze middag is voor ons de echte start van een nieuw Inkoopbeleid. Daarover blijven we met onze mkb-ondernemers in gesprek. ”

IMG_4080 IMG_4084

IMG_4091 IMG_4093

IMG_4098 IMG_4102

IMG_4107 IMG_4135

IMG_4124 IMG_4133


Ook een goed voorstel voor SchiedamsDOEN? Mail naar post@schiedamsdoen.nl en vermeld duidelijk je naam, telefoonnummer en e-mailadres.

Schiedamse ondernemers blij met

nieuw gemeentelijk inkoopbeleid

Social Media

We houden u graag op de hoogte van SchiedamsDOEN.