Schiedammers & de stad samen aan de slag

86. De tuinman of -vrouw terug in de wijk

Laten we per wijk een tuinman aanstellen van Irado, die herkenbaar en aanspreekbaar is als het gaat over groen en speelvoorzieningen. De tuinman kan toelichten wat er gebeurt qua onderhoud en aanleg, en behandelt klachten. Nog belangrijker is dat hij initiatieven van bewoners in het groen adviseert, faciliteert en begeleidt. Zijn basistaak is het groenonderhoud in de wijk met een ploegje dat hij aanstuurt.

De indiener stelt voor dat de gemeente in overleg met Irado tuinmannen aanstelt die communicatief vaardig zijn en ook buiten reguliere werktijd willen werken. De gemeente communiceert dit per wijk, stelt de tuinman voor in het wijkoverleg, etc.. De Schiedammers benaderen de tuinman met vragen en initiatieven. Zij kunnen begeleid worden in een stukje groenonderhoud van hun eigen straat.

Schiedammers en de gemeente winnen hiermee dat de betrokkenheid bij het groen weer terugkomt. En dat er laagdrempelige contacten op buurt- en straatniveau ontstaan. Burgers ontmoeten elkaar om samen met de tuinman groene initiatieven te ontwikkelen die de leefomgeving verfraaien. Ze kiezen bijvoorbeeld voor meer kleur in het plantsoen, voor eetbaar groen en voor geveltuintjes.

In vroeger tijden werd dit in Rotterdam al gedaan. Het was een werkwijze van Creatief Beheer in Rotterdam.

De kosten moeten nader worden uitgewerkt met Irado. Het zal wellicht enkele arbeidsplaatsen meer kosten,  maar het verdient zichzelf terug in een fraaiere leefomgeving en een betere betrokkenheid bij het eigen groen in de buurt. De gemeente zal de arbeidsplaatsen moeten betalen.


Dit voorstel is

buttons_in-uitvoering_frame

Social Media

We houden u graag op de hoogte van SchiedamsDOEN.