Schiedammers & de stad samen aan de slag

78. Ik werk voor de burger van Schiedam

Liftposters in Stadskantoor als ludieke prikkels

Frans Verkade heeft een ingebakken hekel aan afstand tussen mensen die eigenlijk nauw zouden moeten samenwerken. Daarom stelde hij voor aan SchiedamsDOEN om aan elke ambtenaar de ingelijste spreuk te geven ‘Ik werk voor de inwoners van Schiedam: “Ik zocht naar een mogelijkheid om een basis te leggen voor beter begrip en een betere communicatie”, legt hij uit. Na een paar goede brainstorms is zijn voorstel omgevormd tot een ludieke campagne met prikkelende stellingen in de stijl van SchiedamsDOEN die begin 2016 start in het hele Stadskantoor.

IMG_1752

Afstanden overbruggen
“Ik ben al sinds 2004 gepensioneerd, maar tijdens mijn loopbaan bij Shell zag ik ook overal afstand tussen groepen”, legt Frans uit. “Tussen ‘employees’ op het kantoor en ‘arbeiders’ in de fabrieken. Tussen mensen met een stropdas en met een overall. En hier bij de gemeente zie ik al 38 jaar afstand tussen ambtenaren en burgers. Als we die afstand kunnen overbruggen, ontstaat er vanzelf een betere stad.”

Geen burgers maar inwoners
Frans Verkade praat vol bewondering over het interview met wethouder Mario Stam bij PopUpTV. Bij de introductie van ‘de TukTuk’ vertelt Stam voor de camera losjes dat medewerkers van de gemeente de wijk in gaan trekken en ook op flexplekken gaan werken in buurthuizen, bij bedrijven, etc. “Hij heeft niet één keer de woorden ‘ambtenaren’ of ‘burgers’ genoemd. Daaraan merk je dat hij die brug al lang heeft geslagen.”

Dagelijks via de PC
Juist omdat er steeds meer gemeentelijke medewerkers op flexplekken gaan werken binnen en buiten het Stadskantoor, bleek een ingelijste spreuk – zoals Frans voor ogen had – geen handige zet. Na een brainstorm ging de voorkeur uit naar een wisselende en ludieke spreuk die elke week zou kunnen wisselen en altijd via de PC ‘binnenkomt’ bij elke gemeentelijke medewerker. Daarom werd een serie prikkelende stellingen bedacht die via het intranet van de gemeente (Vibe) elke dag op het beeldscherm belanden van de gemeente-medewerkers. Daarnaast krijgen de stellingen van SchiedamsDOEN een prominente plek aan de prikborden.

Bedenk zelf een spreuk!
Frans Verkade hoopt dat de actie de humor en creativiteit gaan prikkelen en dat gemeente-medewerkers én alle Schiedammers gaan meedenken over nog meer leuke spreuken. Die kan iedereen mailen aan post@schiedamsdoen.nl. “Humor kan een brug slaan”, aldus Frans.

 


 

Indiener stelt voor om dat iedere ambtenaar een door hem/haar getekend certificaat op het bureau krijgt met daarop de spreuk: “Ik werk voor de inwoners van Schiedam”.

Hij hoopt dat er daardoor een basis wordt gelegd voor beter begrip en een betere communicatie.

20160222 Zomaar even_26

20160118 Zomaar even_27

20160125 Zomaar even_21


Dit voorstel is

buttons_in-uitvoering_frame

Social Media

We houden u graag op de hoogte van SchiedamsDOEN.