Schiedammers & de stad samen aan de slag

Sodafabriek zoekt jongeren tot 27 jaar die graag willen leren

Sodafabriek zoekt leden die investeren in gebouw en project

De SodaFabriek is een Coöperatieve Vereniging. Voluit is de naam: Coöperatieve Vereniging SodaFabriek Schiedam u.a.. Het doel van de SodaFabriek is tweeledig: ten eerste wil het de oude pakhuizen redden van de sloop door ze te herbestemmen en te restaureren. Ten tweede willen we een community vormen waarin mensen van elkaar kunnen leren, kansen ontstaan en gegrepen kunnen worden, mensen of bedrijven nieuwe samenwerkingspartners ontmoeten en zo kunnen groeien. Belangrijke woorden zijn: ontdekken, onverwachte ontmoetingen, groeien, samenwerken etc. De Coöperatie bestaat uit leden die investeren in het gebouw en het project.

Herbestemming

De pakhuizen moeten ruimte gaan bieden aan een mix van bedrijven met onder andere een Bed&Breakfast, diverse werkplaatsen van ambachtslieden, ateliers, flexplekken en ondersteunende horeca. Welke functies er precies komen weten we nog niet. Dat hangt af van de bedrijven die graag bij ons willen komen en met ons willen samenwerken.

Leren en werken

De SodaFabriek is van het begin af aan een project geweest waar jongeren bij betrokken zijn. Tal van studenten van verschillende disciplines en opleidingen hebben een onderzoeksproject in de SodaFabriek uitgevoerd. Dit vinden we belangrijk omdat jonge mensen vol goede ideeën zitten en wij het idee hebben dat leren in de praktijk een ervaring is van onschatbare waarde. Daarnaast inspireert het ons en leren wij van de jongeren een andere kijk op de wereld te hebben. De SodaFabriek wil een positieve bijdrage aan de stad Schiedam leveren, onder andere door jongeren uit Schiedam te betrekken bij dit project.

Gezocht: jongeren!

Voor de bouwopgave zijn we op zoek naar jongeren die willen helpen van de pakhuizen een fantastische plek te maken.
Profiel Junior Bouwer (m/v)

  • 27 jaar of jonger
  • opleiding in de bouw (timmerman, loodgieter, elektricien, schilder, …) of daarin geïnteresseerd
  • geen (of weinig) werkervaring in de bouw
  • werkervaring elders (bijbaantjes) is een pre
  • leergierig en enthousiast
  • staat open voor andere meningen/mensen
  • kan goed in een team werken
  • communicatief

Totale voorstel

Wil je het totale voorstel van de Coöperatieve Vereniging SodaFabriek Schiedam u.a. lezen? Klik dan hier.

Delen is het nieuwe hebben 10403545_927774917237756_8533674406391611230_n

Studenten van Willem de Kooning Academie druk bezig

Studenten van de Rotterdamse kunstacademie, bekend als de Willem de Kooning Academie, werken hard aan hun projecten in de SodaFabriek. Studenten van de studierichting Ruimtelijke Vormgeving werken gevoelsmatig met dat wat de ruimte biedt. Peter van Velzen, die de ontwikkelingen in de SodaFabriek op de voet volgt, is blij met de wijze waarop zij bezig zijn: “Binnenkort komen er ook 60 Bouwkunde-studenten van de TU Delft hierheen om op hun eigen wijze de ruimte te onderzoeken en adviezen te geven. Ik vind het heel spannend om te zien hoe studenten zowel vanuit hun gevoel als met een vrij technische benadering naar het pand kijken. Daar leren we allemaal van. Het zal het uiteindelijke resultaat ongetwijfeld ten goede komen.”

IMG_5574  IMG_5575

IMG_5576  IMG_5578

IMG_5579  IMG_5581

IMG_5584

 

SodaFabriek neemt deel aan Open Monumenten Dagen

Op 13 en 14 september waren het Open Monumenten Dagen in heel Nederland. Ook in Schiedam, een stad met honderden monumenten, stonden de deuren van tal van historische gebouwen dit weekend wijd open. In de SodaFabriek was het een drukte van belang. Niet alleen de voorstellen van Restauro voor de vervallen fabriek werden goed bekeken. De vintage meubelen van De Vintageloods, webwinkel voor vintage en industriële meubelen, lampen, kelims en woonaccessoires, trokken eveneens veel aandacht. Daarnaast waren studenten van de Willem de Kooning Academie (de kunstacademie van de Hogeschool Rotterdam) actief om hun visies op het gebouw en de toekomst te verklaren. Een bloedstollende trapeze-act zorgde er voor een avontuurlijke zondag.

IMG_5444 IMG_5448

IMG_5449 IMG_5450

IMG_5451 IMG_5452

IMG_5453 IMG_5458

 

Het ingediende voorstel

De indiener stelt voor om te zoeken in de ‘kaartenbak’ van Werk en Inkomen naar bouwgerelateerde cliënten, jonger dan 25 jaar en ouder dan 55 jaar. Koppel een onervaren ‘leerling’ en een ervaren ‘meester’ aan elkaar en laat ze onder vakkundige begeleiding en omstandigheden bouwen aan een project dat ook een sociaal belang voor de stad heeft. De herontwikkeling van de Sodafabriek is hier een geschikt project voor.

De junior- en senior-Schiedammers gaan samen aan de slag en realiseren een project waar zij trots op kunnen zijn. Er zit zeker voor twee tot drie jaar werk voor meerdere duo’s in het project. De gemeente doet de voorselectie van de personen en bepaalt in overleg met alle partijen de zakelijke voorwaarden zodat er geen sprake zal zijn van ‘oneerlijke concurrentie’. De Coöperatieve Vereniging verzorgt de uitvoeringsomstandigheden en heeft een taak in de coaching van de mensen.

De junior-Schiedammer stroomt zo door naar betaald werk, de senior-Schiedammer draagt zijn vakmanschap over. Beiden krijgen respect voor elkaars situatie en werken mee aan een uniek stukje Schiedam waar ze trots op zullen zijn. Uiteraard moet het voor beiden een zinvolle dagbesteding zijn waar ze ook voldoening uit halen. De gemeente realiseert de doelstellingen waar Werk en Inkomen voor staat en komt positief/opbouwend in het nieuws. Daarnaast helpt de gemeente mee aan het slagen van het herontwikkelingsproject. Daarmee wordt het gegeven van de overdacht van het complex voor 1 euro positief bevestigd.

Het voorstel kost volgens de indiener geen geld, maar slaagt alleen met positieve energie van alle partijen. Dan levert het juist voor alle partijen geld op.

Belangrijk is dat iedereen gelijkwaardige inzet naar vermogen levert.


Ook een goed voorstel voor SchiedamsDOEN? Mail naar post@schiedamsdoen.nl en vermeld duidelijk je naam, telefoonnummer en e-mailadres.

Social Media

We houden u graag op de hoogte van SchiedamsDOEN.