Schiedammers & de stad samen aan de slag

129. Breng cultuur naar de mensen TOE

De indiener ziet groepen mensen die cultuur (terug) in hun leven zouden willen hebben, maar dit niet meer kunnen krijgen. Bijvoorbeeld door bezuinigingen, werkeloosheid, economische crisis, slecht ter been zijn of andere oorzaken. Daardoor kan een gevoel van eenzaamheid ontstaan. Het kan ook andere (sociaal maatschappelijke) problemen met zich meebrengen. Algemeen bekend is dat het een positief effect op de menselijke geest heeft als je je uit in een kunstzinnige vorm.

Naar deze groep mensen zou je kunst en cultuur TOE kunnen brengen met De Cultuurbus. De indiener denkt aan bijvoorbeeld ouderen die de deur niet meer uit kunnen. Ook in verzorgingshuizen worden de activiteiten immers steeds meer wegbezuinigd. Ouderen worden overgelaten aan de mantelzorgers die vaak door het eigen drukke bestaan niet meer toekomen aan uitingen in kunstzinnige en culturele vorm.

Daarnaast leeft een grote groep kinderen in armoede. In die gezinnen is het kopen van eten en kleding de eerste behoefte. Daardoor zie je bij deze groep kinderen onderontwikkeling op gebied van kunstzinnige en culturele creativiteit. Kinderen uit achterstandsgezinnen ontwikkelen zich beter met kunst en cultuur, en verminderen vaak meteen hun (taal)achterstand.

Deze voorbeeldgroepen zou je kunnen bereiken met De Cultuurbus. Deze bus bezoekt de groepen mensen waar – na zorgvuldig onderzoek (!) – van is gebleken dat zij een dringende behoefte hebben aan kunst en cultuur.

De gemeente kan hierin fungeren als ‘basisgeldschieter’. Maar je kunt zeker ook gebruik maken van de zogenaamde ‘Wendy van Dijk-acties’. Met andere woorden: gebruik maken van een Schiedams netwerk en een Hollandse mond (‘nee heb je, ja kun je krijgen’).

Belangrijk is dat hierdoor eenzaamheid vermindert, waardoor er uiteindelijk wellicht minder aanspraak wordt gemaakt op de zorg. Als mensen meer uit hun isolement komen, en de kans krijgen om hun gedachten om te zetten in beeld, heeft dat een positief effect op lichaam en geest.


buttons_via-ander-kanaal_frame

Social Media

We houden u graag op de hoogte van SchiedamsDOEN.