Schiedammers & de stad samen aan de slag

Tuinieren voor de voedselbank Schiedam start zaterdag 21 maart

Tuinieren voor de voedselbank Schiedam start zaterdag 21 maart

In 2014 hebben de Stadstuinders veel geoogst voor de Voedselbank, waar mensen die geld tekort komen, gratis en op gezonde wijze hun boodschappentas kunnen vullen. Het nieuwe tuinseizoen voor de Voedselbank start met een feestelijke plant- en snoeiactie op zaterdag 21 maart.

Boerdrij Landvreugd

Op de tuin bij boerderij Landvreugd in de wijk Groenoord aan de Sweelincksingel bevindt zich een oude boomgaard, waarvan het fruit ook beschikbaar komt voor de voedselpakketten. Naast dit terrein ligt nog een stuk braakliggend terrein. Daar worden op 21 maart vanaf 9.30 uur elf oudhollandse hoogstamfruitbomen geplant: zes appelbomen, drie perenbomen en twee pruimenbomen. Daarnaast worden ook twintig bessenstruiken neergezet. De aankoop van de bomen en het klein fruit is gesponsord  uit het wijkbudget van Groenoord. Irado heeft het terrein opgeschoond en de boomgaten gemaakt.

Wethouder Marcel Houtkamp komt op zaterdag 21 maart om 11.45 naar Landvreugd en plant dan samen met de vrijwillgers van de voedselbanktuinen de laatste fruitboom.

Twee jaar geleden heeft een aantal vrijwilligers de bestaande oude fruitbomen op Landvreugd gesnoeid. Een zeer geslaagde actie! De bomen hebben afgelopen jaar weer heel wat fruit opgeleverd. Onder leiding van bomenspecialist Huib Sneep worden de bomen gesnoeid op zaterdag 21 maart vanaf 8.00 uur.

In de week na 21 maart gaan de vrijwilligers weer aan de gang op de stadstuinen. Dinsdag 24 maart om 09.30 uur op Vijfsluizen, donderdag 26 maart om 09.30 uur op Landvreugd en de woensdagen op het Wibautplein van 9.30 tot 12.30 uur.

hoogstamfruit

Vanaf 25 maart bij VTV Thurlede in Schiedam

Hou je van tuineren en denk je weleens dat het milieuvriendelijker kan, wat meer ontspannen en in evenwicht met de natuur? Volg dan de cursus tuinreservaten bij de volkstuinvereniging VTV Thurlede en leer hoe je van je tuin, dakterras of balkon een waar tuinreservaat maakt waar het goed toeven is voor plant, dier en mens.

Praktische informatie:
De cursusavonden zijn op 25 maart, 8 april, 22 april, 13 mei en 27 mei
Prijs van de cursus: € 90 (leden van VTV Thurlede of Groei&Bloei € 80)
Aanmelden via: ada.buitenskamers@gmail.co
of telefonisch 06 83224805
voor meer informatie zie: www.waterweg-noord.groei.nl en kijk naar de Facebookpagina,

Van moestuinieren word je blij

Op tal van plekken in Nederland worden braakliggende terreinen, of groene plekken tussen flats, omgebouwd tot stadstuinieren en speelplekken. Klik onder op de foto en bekijk dan meteen het inspirerende filmpje van Groen Dichterbij. Of klik hier en kijk op de website voor nog meer informatie.

Schermafbeelding 2015-01-06 om 13.26.26

2014 succesvolle zomer voor Moestuinieren,
in 2015 ook scholieren in De Gorzen aan de slag!

Met een prachtige stadslandbouwtuin op het eerder braakliggende terrein op het Wibautplein, heeft de indiener van het voorstel, Herbert Nikkels, een prachtige oogst kunnen doneren aan de Voedselbank. De schitterende zomer, acht super-gemotiveerde vrijwilligers, en een betrokken buurt, zorgden samen voor een mooie oogst in Nieuwland. Zo krijgen de gasten van de Voedselbank niet alleen allerlei pakjes en blikjes, maar ook verse en gezonde groenten en fruit. In 2015 gaan de scholieren van twee basisscholen in de Gorzen een moestuin aan de Maasbouelevard bewerken.

Herbert  SONY DSC

Wethouder Marcel Houtkamp neemt
receptenmap voedseltuin in ontvangst

In aanwezigheid van een grote groep vrijwilligers die tuinieren voor de voedselbank van Schiedam, nam wethouder Marcel Houtkamp op 14 augustus op Landvreugd een receptenmap in ontvangst. Cliënten van de voedselbank weten niet altijd wat zij met de geleverde groenten kunnen doen, zo bleek eind 2013 tijdens een vrijwilligersbijeenkomst. Waar de één niet weet wat te beginnen met andijvie of een koolsoort, vraagt de ander zich af welk gerecht je kunt maken met een courgette of pompoen. Mariëlle Rijnberk, dochter van een vrijwilliger van het eerste uur, kwam hierdoor op het idee een receptenmap samen te stellen. Hierin zijn voor iedere groentesoort die verbouwd wordt op de voedseltuin twee recepten opgenomen. De verwachting is, dat hierdoor de producten nog beter benut kunnen worden.

De voedseltuin op Landvreugd sluit ook aan bij SchiedamsDOEN. In het kader van SchiedamsDOEN heeft Schiedammer Herbert Nikkels het voorstel gedaan dat de gemeente braakliggende terreinen tijdelijk beschikbaar stelt aan bewoners om er sportveldjes van te maken of om ze te gebruiken voor stadslandbouw. Het college staat garant dat de tien SchiedamsDOEN-voorstellen met de meeste stemmen zo snel mogelijk worden uitgevoerd.  Marcel Houtkamp is binnen het college  ‘adoptief-wethouder’ van het initiatief ‘Stadslandbouw of sportveldjes op braakliggende grond’.  Ook om die reden was Houtkamp blij om de receptenmap in ontvangst te nemen. Zo bleek: SchiedamsDOEN werkt!

(c)Roel Dijkstra Fotografie / Foto Ineke Kamp  (c)Roel Dijkstra Fotografie / Foto Ineke Kamp

P1000807  P1000817

P1000794

Stadslandbouw of sportveldjes op braakliggende grond

Wat kan je een hoop voor de stad en de Schiedammers doen met braakliggende stukken grond die voorlopig nog niet worden ingevuld met nieuwbouwplannen. Herbert Nikkels kweekt nu al op een terrein voedsel voor de Voedselbank met zo’n 30 vrijwilligers per week. Hij heeft voorgesteld dat de gemeente braakliggende grond in alle wijken beschikbaar stelt voor groene initiatieven van Schiedammers. Die stukken grond zouden voortaan standaard voor een periode van een jaar aangeboden kunnen aan bewoners, die er groene initiatieven op willen ontplooien. Denk aan stadslandbouw en sportveldjes.

Samen met het hoofd Groen van de gemeente, Piet Bliek, is Herbert Nikkels de  terreinen in de wijken aan het bekijken. Inmiddels is echt een verandering in denken over braakliggende gronden ingezet. Er wordt nu niet meer nagedacht OF we gaan stadstuinieren of veldjes inrichten voor sporten, maar HOE we dat gaan doen. Aan het Wibautplein is inmiddels een groep actief die advies heeft gevraagd aan het team van Herbert Nikkels. De mensen met ‘groene vingers’ zijn daar nu enthousiast bezig.

Het ingediende voorstel:

Op tal van plekken in de stad liggen stukken grond braak die voorlopig nog niet worden ingevuld met nieuwbouwplannen. Indiener vindt dat de gemeente braakliggende grond per definitie beschikbaar moet stellen voor groene initiatieven van Schiedammers. Die stukken grond moeten voortaan standaard voor een periode van een jaar aangeboden worden aan bewoners die er groene initiatieven op willen ontplooien. Denk aan stadslandbouw en sportveldjes.

De gemeente stelt de grond minimaal een jaar beschikbaar, omdat er bij een kortere periode niet kan worden geoogst. De Schiedammers zorgen zelf voor de groene invulling. Je kunt er zelfs zaden- en stekkenmarkten omheen organiseren.

Het voorstel zorgt voor meer ruimte voor creatieve bewoners, voor meer groen en meer ruimte voor initiatieven als tuinen voor de voedselbank. Het nadeel voor de gemeente kan zijn dat een serieuze koopgegadigde van de grond een paar maanden moet wachten tot het contract afloopt. Het voorstel sluit aan bij bewonersinitiatieven en brengt volgens de voorsteller geen extra kosten met zich mee.


Ook een goed voorstel voor SchiedamsDOEN? Mail naar post@schiedamsdoen.nl en vermeld duidelijk je naam, telefoonnummer en e-mailadres.

Social Media

We houden u graag op de hoogte van SchiedamsDOEN.