Schiedammers & de stad samen aan de slag

02. Struiken zelf onderhouden

Piet Bliek, beheermanager Groen van de gemeente Schiedam:

“Met Wijkdeals krijgen Schiedammers meer ruimte voor eigen groen-invulling in hun buurt”

Schiedam wordt almaar groener. En steeds meer Schiedammers met ‘groene vingers’ willen zich niet alleen beperken tot hun eigen tuin of balkon, maar willen gezamenlijk hun straat mooi aankleden. Dat kan nu! Met de zogeheten ‘Wijkdeal’ maakt de gemeente op een simpel A4-tje een contract met de straatbewoners op. In de Merwedestraat en de Hagastraat in Zuid én op het schoolplein van de Sint Janschool in Oost wordt zo al prachtig samengewerkt. Wie graag een geveltuin wil aanleggen, kan in de nieuwe de folder lezen wat de voorwaarden voor aanleg zijn: www.schiedam.nl/geveltuin. Piet Bliek, beheermanager Groen, Water en Speelvoorzieningen, staat open voor meer leuke voorstellen.

Groenten en fruit gratis in je eigen straat en plantenbak

Herbert Nikkels diende voor SchiedamsDOEN het voorstel in voor ‘Struiken zelf onderhouden’, waarin hij voorstelde om bewoners hun eigen plantenbakken te laten onderhouden, met een beetje hulp van de gemeente. Daarvoor wordt nu een convenant uitgewerkt, waardoor wederzijdse rechten en plichten goed worden vastgelegd, zodat de plantenbakken geen goedkope hondentoiletten worden. Ada de Vette is met haar website www.eetbaarschiedam.nl ook druk bezig met (eetbaar) groen in eigen straat: “Bij het Gat van Bolmers is het onderhoud van de plantenbakken fout gegaan omdat niemand zich persoonlijk verantwoordelijk voelde voor de bakken. Daaruit hebben we geleerd dat je het als contract samen moet vastleggen. In 2015 hopen we te kunnen gaan werken met ‘Adopteer een bak’. Als de struiken te oud of dood zijn, kun je die vervangen met nieuw en eetbaar groen.”

Bespaar CO2-uitstoot

Van ‘wilde’ planten in de stad eten is niet alleen leuk, gezond en lekker, maar ook belangrijk. Als je voedsel van ver laat komen, kost dat extra CO2 uitstoot. En wanneer je zelf oogst, krijg je weer meer oog voor de natuur in je eigen straat. Het openbaar groen als openbare groentewinkel!

Convenant voor zelf onderhouden van struiken én plantenbakken

Het voorstel voor het zelf onderhouden van struiken in je straat (zie 02. Struiken zelf onderhouden) is goed te combineren met het voorstel om plantenbakken in de straat te adopteren (voorstel 73). Dat vinden ook de Schiedamse voorstellers Herbert Nikkels en Nel van Oudenaarde. De Procesmanager Groen, Spelen, Waterkwaliteit en Sportvelden van de gemeente Schiedam, Piet Bliek, is nu aan het onderzoeken of hiervoor ook al afspraken gelden of convenanten zijn opgesteld in andere steden. In de Plantage zijn met bomenkenner Huib Sneep al een paar jaar geleden afspraken gemaakt over het onderhoud van bloemen en planten in het park, en dat werkt naar ieders tevredenheid. Lees verder ook: Zelf struiken onderhouden en Plantenbakken adopteren.

Het ingediende voorstel

Door gebrek aan middelen is de gemeente steeds minder in staat om hoogwaardig groen aan te leggen in de wijken. Standaard wordt nu gras gebruikt. Gras is veel goedkoper in onderhoud, maar wordt ook vaak een hondentoilet. Als bewoners zelf verantwoordelijkheid willen dragen, is het mogelijk om mooie struiken te planten. De bewoners moeten dan zelf zorg dragen voor het onderhoud. De gemeente kan dan bijvoorbeeld eenmaal per jaar langskomen voor de grote onderhoudsbeurt.

In een convenant leggen we samen vast dat de bewoners het reguliere onderhoud doen van het groen en dat de gemeente eenmaal per jaar het grovere werk doet. Via Irado kan de gemeente de bewoners met middelen faciliteren, denk aan schoffelmateriaal en snoeischaren. Zo krijgen bewoners meer invloed op hun leefomgeving en gaat de stad erop vooruit met mooiere groenperken.

Het voorstel kan op zijn minst budget-neutraal zijn. De hogere kosten voor aanschaf van mooie planten kan in evenwicht zijn met lagere kosten voor het onderhoud. De indiener schat in dat het een kostenbesparing voor de gemeente kan zijn. De gemeente betaalt de beplanting en de jaarlijkse onderhoudsbeurt en de bewoners zorgen voor het reguliere onderhoud.


Dit voorstel is

buttons_in-uitvoering_frame

Social Media

We houden u graag op de hoogte van SchiedamsDOEN.